Quantcast
Новини Пловдив » България » Ген. Мутафчийски: Аз предложих да се носят маски, гратисният период е до събота вечер
COVID-19 България Важно

Ген. Мутафчийски: Аз предложих да се носят маски, гратисният период е до събота вечер

Аз предложих задължително да се носят маски. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев е в резултат на обсъждане с нас, което бе доста продължително. Това заяви на редовния брифинг тази сутрин председателят на националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Болни лица задължително трябва да носят маски, а за здравите лица са противоречиви мненията и СЗО не препоръчва. Следваме добрите практики , а основните ни източници са Китай, Корея, Израел и големите държави в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел, Австрия, както и в България“, обясни ген. Мутафчийски.

„През миналата седмица доста текстилни предприятия вече произвеждат маски в България и такива има – достъпни са. Аз си купих от кварталната аптека за 3,50 лв. Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота“, допълни шефът на Националния оперативен щаб.

По думите му от РЗИ ще има допълнителна информация къде точно да ес носят маски. „Обществени места за носене на маски са болници, банка, метро, администрация, приемни, магазин, аптека. Например едно телевизионно студио не е обществено място – там има контролиран достъп“, коментира ген. Мутафичийски.

„Когато се говори за коронавируса има отместване на темата – дали има маски и други дребнотемия. Когато обаче говорим за чужбина – там не отразяваме такива нещата. Ясно е, че няма как да има на 100% разбираемост за мерките. И аз получавам горещи молби за втвърдяване на мерките. Много млади семейства ми се обаждат притеснени, че те седят с малките си деца у дома с малка тераса, а има хора, които се разхождат“, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обяви, че личните лекари в Германия сами си закупуват маските, а подобна е практиката и в цял свят.

„Ще има големи щети за всеки. Но мерките са, за да се справим с тях. Това е вирус без достатъчно доказателства, че се държи като другите пандемии. Дори тези, които препоръчват всички да се заразим, защото рано или късно ще умрем, не можем да последваме това. Имаме отговорност да пазим живота и всеки да получи медицинска грижа. Ясно е, че ако се отпусне грая системата няма да понесе това и много хора ще загинат без шанс за лекарска помощ. Затова понясяме всякакви хейтове и обиди, но не се поддаваме и удържаме позициите „, разкри той.

Ген. Мутафчийски разкри, че в България са направени над 7000 проби от официалните лаборатории. От вчера имаме доставка и на хидроксихлорохин и допълни: „Следваме изпитаните тенденции за лечение на COVID-19. В Израел преди дни с официална заповед президентът също писка хидроксихлорохин“.

„Не можем да наложим на църквите да се затворят. Ще има дистанция между вярващите. Нашият призив е да не се ходи на големи струпвания“, коментира ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Още новини по темата

25 нови болни с COVID-19 у нас, в Пловдив – трима

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...