Quantcast
Новини Пловдив » България » Младен Маринов: 402-ма са глобени с по 5000 лв. заради разходки в парка
COVID-19 България Важно

Младен Маринов: 402-ма са глобени с по 5000 лв. заради разходки в парка

Няма глобени хора заради това, че не носят маски на обществени места. Това каза на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Както вече стана ясно, заповедта на здравния министър Кирил Ананиев се отменя, докато не се постигне консенсус в обществото.

„Препоръчвам наистина всички да носят маски поне в закрити помещения. Целта не е да принуждаваме някой, а да убедим всички, че това е важно за тях“, каза вътрешният министър.

„В градския транспорт няма как да контролираме дали се качват само по двама души. Той е начин за придвижване. Трябва просто да се спазва дистанцията. Затова препоръчваме там да се носят маски“, заяви Младен Маринов.

„До момента има глобени 402 -ма души с по 5000 лв. за събиране в паркове и градини, още 400 нарушители на карантината са им образувани досъдебни производства, добави Маринов.

Той обясни, че ще има промени в Закона за извънредното положение и  ще бъде намален размерът на глобата от 5000 лв. за хора, които не носят маска.

„Намалението обаче ще е само за определени нарушения, не за всички, за нарушаване на карантината ще остане в този размер“, добави  Младен Маринов.

Той обяви, че няма установен опит за контрабанда на маски. „Нито една мярка не е 100% сигурна, но комплексът от мерки ни води към по-голяма гаранция“, каза още Маринов.

На пресконференцията стана ясно още, че ще бъдат тествани лекари, които работят със заразени с коронавирус като те ще се изследват в рамките на експеримента с 1000 теста.

„Възможността за проследяване на мобилни телефони при опит за нарушаване на карантината се прилага само до установяване на клетката, не и за подслушване на разговори и съобщения. Като при ползване на тази мярка се уведомява съдът, и ако той не я разреши, за 24 часа данните се унищожават, обясни вътрешният министър.

Още новини по темата

Ананиев: Отменям заповедта за маските, ще раздадем 1 милион на социално слабите

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...