Quantcast
Новини Пловдив » България » Ангелкова спасява туризма – обмислят идеята чадъри и шезлонги без пари това лято
Бизнес България Важно

Ангелкова спасява туризма – обмислят идеята чадъри и шезлонги без пари това лято

Николина Ангелкова
Николина Ангелкова

Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи за спасяване на летния сезон. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да са безплатни. Това каза пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Ако извънредното положение бъде удължено до 13 май, до 13 юни няма да могат да се възстановяват суми, които са предплатени с оглед на нереализирани почивки. В тези случаи има три опции – фиксирано алтернативно пътуване, ваучери до 24 месеца и възможността за възстановяване на сумата“, каза тя.

„Апелирам към всички потребители да приемат възможността да бъде издаван ваучер до 24 месеца, който да отговаря на това, което са платили. На потребителите трябва да бъде гарантирано, че ако през тези 24 месеца туроператорът изпадне в неплатежоспособност, той да има възможност да претендира сумата да му бъде възстановена.“, коментира тя.

Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%. Повечето от тях предвиждат да съкратят персонала или да го изпратят в неплатен или платен годишен отпуск.

„Първо се предлага платен отпуск, след това неплатен, а накрая се минава към вариант съкращения. Само до 10% за момента не предвиждат съкращаване на персонала“, поясни Ангелкова.

В момента се чака информация от Европейската комисия дали ще бъде одобрена по оперативна програма възможността за подпомагане до 50 000 лева на микро, малки и средни предприятия при определени условия, за да се окаже допълнителна помощ на сектора.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...