Новини Пловдив » Свят » В Италия тестват пет ваксини срещу COVID-19
COVID-19 Свят

В Италия тестват пет ваксини срещу COVID-19

Тест могат да получат хората, съмнителни за коронавирус, които посетят личния лекар
Тест могат да получат хората, съмнителни за коронавирус, които посетят личния лекар

В Италия започнаха предклиничните тестове на пет ваксини срещу новия коронавирус. Всичките тестове се извършват от биотехнологичната агенция „Такис“, а резултатите се очакват в средата на май, предадоха АНСА и БТА.
Тестовете върху хора могат да се проведат през есента, заяви Луиджи Аурисико, ръководител на компанията.

Ваксините се базират на различни участъци на протеина Спайк – основното оръжие, с което вирусът атакува човешките дихателни клетки.

Тестовете са разрешени от министерството на здравеопазването и се провеждат върху мишки. Резултатите ще бъдат анализирани от компанията „Такис“ заедно с научно-изследователския институт Спаланцани.

След анализите ще бъде направена оценка коя ваксина от петте се е представила най-добре на тестовете.

Петте ваксини са получени от фрагменти от генетичния материал на вируса, които отговарят на различни зони от протеина Спайк, който коронавирусът използва, за да се прикрепи към клетките на човешката дихателна система и да проникне вътре в него.

И петте ваксини се основават на технологията, наречена електропорация, която представлява инжектиране в мускула, последвано от кратък електрически импулс, което улеснява проникването на ваксината в клетката и активира имунната система.

Компанията „Такис“ е успяла да достигне до тази фаза на изпитания без чуждо финансиране, но сега организира акция от типа краудфъндинг с цел събиране на нужната сума, за да се премине към следващите фази на разработване на окончателната ваксина.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close