Quantcast
Новини Пловдив » България » Красимир Вълчев: Ще изместим изпитите след 7 и 12 клас с няколко дни
COVID-19 България Важно Образование

Красимир Вълчев: Ще изместим изпитите след 7 и 12 клас с няколко дни

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев

Матурите за 12-класниците, както и Националното външно оценяване ще бъдат отложени с няколко дни. „Единственият сценарий, по който ще говорим днес е този, при който ще се възстановят учебните часове от 14 май. Ще се наложи да се преместят изпитите от 4 до 10 дни.Най-вероятно държавните зрелостни изпити в 12 клас , която бяха планирани за 20 май и 22 май, ще се проведат на 30 май – 1 юни. Последните теми и раздели могат да отпаднат „.  Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Все още не сме достигнали пика на заразата. Във всички страни ще има преместване на приемните кампании във всички висши училища. Готови сме да издадем и по-рано дипломите дванадесетокласниците, така че няма да има проблем да приключим нормално учебната година“, коментира министърът.

Той допълни, че предложението на Министерство на образованието е изпитите след 7 клас да бъдат изместени на 13-и и 15-и юни. По график те трябваше да се проведат на 9 и 11 юни.

„Няма пречка за външното оценяване след 4 клас и 10 клас. Външно оценяваме е още по-необходимо при условията на липса от единна организация. Нито едно дете няма да отпадне, ако има ниска оценка „, уточни министърът на образованието.

Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени на 29-и и 30-и май, но окончателно решение ще има другата седмица.

Красимир Вълчев обясни, че няма да се проведат националните олимпиади, а  резултатите от тях участват в оформянето на баловете.Обсъжда се вариант да се вземат оценките от областните кръгове.

По думите му вероятно в някои съботи през юни месец ще се отучва. „Вероятно юни и юли повечето от учителите ще работят“, допълни той.

„Който не е учил по време на учебната година, отучва през юни, а в по-горните класове и през юли месец. Факт е, че имаме проблем и без да сме в дистанционна форма на обучение с една част от учениците. И в момента една част от децата не са включени в дистанционна форма – около 11%.“, обясни министърът.

Той каза, че със стартирането на обучението в електронна среда няма създадена организация, защото не може да има такава за толкова кратко време.

„Организираме оценка как се развива дистанционното обучението, имаше трудности в първите дни, имаше несъобразяване със задачи от страна на учениците“, коментира той и обясни, че вижда подобряване на организацията.
По думите му отказвайки се от единната организация няма да има единно отучване и това което ще трябва да се случи при връщане в училище, е да се вземе материала.

„Като цяло системата положи много усилия, справи се за този малък период. Можем да кажем, че децата учат повече. Това, което получаваме като информация, че интересът им е повишен“, каза още Красимир Вълчев.

„13-16 април са част от пролетната ваканция, заедно с дните около Великден. Предвид на натоварването на ученици и учители,  тези дни могат да се използват за занимание по интереси и консултации, да се намали режима на натоварване. Сега дневното натоварнване е между 6-7 часа“, коментира още Красимир Вълчев.

По думите му детските градини най-вероятно ще са с повече групи през лятото.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...