Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Почитаме Златната ябълка – Акатист на Пресвета Богородица
Асеновград Важно Куклен Култура Регион

Почитаме Златната ябълка – Акатист на Пресвета Богородица

Златната ябълка в Горни Воден. Днес не е препоръчително събирането.
Златната ябълка в Горни Воден. Днес не е препоръчително събирането.

Българската Православна Църква отбелязва днес празика на Златната ябълка. Чества се на петата събота от Великия пост в асеновградския квартал Горни Воден. Местният храм  Успение на Пресвета Богородица пази безценна реликва – чудотворна икона на Божията майка. Две седмици преди Великден, когато църквата отбелязва празника Акатист на Пресвета Богородица, тук се събират вярващи отблизо и далеч. Празникът е подвижен, тъй като е обвързан с датата на Христовото Възкресение. Днес обаче не е препоръчително събирането, както гласи Окръжното от Светия Синод.

Този празник е местен и е свързан с голямо чудо, извършено в далечната 1765 год. от Пресвета Богородица. Събитието е описано от монаха Ананий Клинис, игумен на манастира “Св. Св. Кирик и Иулита” по това време.

Той описва, че в петата събота от Великия пост православните християни отдават похвала на светата икона на Богородица, наричана още „Благодатна”, намираща се в свещения стар храм в село Воден. Чрез чудотворната икона Пресветата Майка ни дарява безбройни изцеления и благодат. Една от най-прослвените й способности е да помага на жени, които имат проблем със зачеването, да станат майки.
Широко разпространена е историята с чудото, случило се на жена, която не успявала да забременее. Закъсняла за празника на Дева Мария. Поради това не получила благословен хляб тя счела това за лош знак и започва да плаче от страх дали ще се сдобие някога с рожба. Йереят съчувства на жената и търси останало парченце от благословения хляб, но не открива дори и троха. Но взема ябълка, оставена като дар пред иконата „Благодатна Богородица Дева”, а жената я приема с вяра. И наистина – скоро след това тя забременява. За да изрази благодарността си към Божията Майка, тя украсява богато светата икона, като заръчва да изковат златна ябълка и я дарява за спомен на храма.

След това чудо се ражда традиция за празника, който е посветен на това събитие, чудотворната икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки. Този обичай се е превърнал в местна традиция и може да бъде видян и в други храмове от Пловдивската епархия.

Ябълките се подреждат още в първия петък от поста и престояват на чудотворната икона пет седмици – чак до празника, по време на който се раздават на жените, които все още нямат деца, за де се сдобият с рожба. Майката Божия продължава да твори чудеса и до днес и да дарява дечица дори и на хора, които вече са на път да загубят надежда. С тази чудотворната способност е известна както иконата, така и манастирът.

Миряните вярват, че жени с проблеми при забременяването, след като им бъде прочетена молитва пред чудотворната икона и хапнат от благословена ябълка (трябва да се изяде с дръжката и част от семената, а няколко семки се заравят в почва някъде в дома – в саксия или двор), скоро след това зачеват. Чудесата, които са извършени от Божията Майка пред тази чудотворна икона, са много и продължават да се случват вече векове наред.
Специалната практика, която помага на жените да заченат, включва и това те да преспят в навечерието на празника в църквата. Счита се, че именно тогава силата святото място разполага с най-голяма сила, защото светецът покровител посещава мястото и се отзовава на молитвите от вярващите. Този свят празник е шанс на много двойки да сбъднат най-съкровеното си желание и да се сдобият с дете.

Друг ритуал за рожба е плетенето на коланче. За целта опасват три пъти църквата с памучен конец, а след това той се сгъва и се засуква, както мартеница. Изработеното коланче се осветява в църквата, а след това жените, го вързват и го носят около кръста си в продължение на четиредесет дни. Вярването гласи, че именно в този период жената ще забременее. Ако след тези 40 дни жената все още не е успяла да забременее, трябва да продължи да носи коланчето. Не се сваля, докато не зачене.

Друг празник, който е свързан с чудотворната икона “Златната ябълка”, е Преполовение. Местните жители го наричат „Руса сряда“. Чества се в 25-тия ден след Великден. След тържествено богослужение в този ден чудотворната икона на Пресвета Богородица се носи до манастира „Св. Кирик“ на ръце, като всеки се стреми да я поноси известно време, за здраве и успехи. Следобед шествието с иконата се връща обратно в горноводенската църква.

Често чудотворната икона гостува в църквите на различни градове в страната, а вярващите я окичват с ябълки, какъвто е обичаят. Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка” е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...