Quantcast
Новини Пловдив » България » Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, глобата за разходка в парка ще е 300 лв.
Бизнес България Важно

Менда Стоянова: Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, глобата за разходка в парка ще е 300 лв.

По схемата 60/40 държавата ще поеме освен освен тези 60% на служителя и социалните осигуровки, дължими от работодателя. Това обяви шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя обясни, че  бъджетната комисия е приела предложение на Йордан Цонев.

„Т.е. схемата няма да е 70/30, а ще бъде наистина 60/40. Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд безработица. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват. Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението“, уточни Менда Стоянова.

На извънредно заседание днес на Бюджетната комисия са били приети и други мерки. „Три поредни месеци всички, които са в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица ще могат да получат безлихмен кредит от 1500, като срокът на погасяване е най-малко три години. Пакетът включва и финансиране на малки предприятия до 100 хиляди лева отново с гратисен период от пет години и срощ на заплащане 10 години, което ще даде възможност на малките предприятия да възстановят дейността си. Предвидихме и още една възможност, която би подпомогнала и селското стопанство. За срока на извънредното положение хора, които са на борсата да могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“. Така те ще имат допълнителни доходи“, коментира Менда Стоянова.

„Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване – тротоарно и т.н., своите наематели за срока на извънредното положение“, каза шефката на бюджетната комисия.

По думите й предложението за рудециране на глобите е прието.

„То ще се отнася за другите мерки, извън нарушението на мярката за карантина, тя ще си остане 5000. Но една разходка в парка например, ще струва 300, при повторно нарушение – 1000“, допълни още Менда Стоянова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...