Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Кислородната терапия ефективно подпомага имунната система в борбата с COVID-19
COVID-19 Важно Здраве

Кислородната терапия ефективно подпомага имунната система в борбата с COVID-19

Барокамерата в УМБАЛ "Св. Георги" с пулта за управление.
Барокамерата в УМБАЛ "Св. Георги" с пулта за управление.

Автор: Aha-hyperbarics

Все още няма ваксина за предотвратяване на болестта COVID-19. Все пак проучванията водят към откриването на ваксина и резултатите до момента са обещаващи.

Написахме статия с цел да ви запознаем с най-важното до момента, касаещо коронавируса.

Първо е важно човек да разбере как вирусът се разпространява, за да може да се предпази. Вирусът предимно се разпростраанва от носът или устата на заразен човек, влизайки в очите, носа или устата на заразяващия се. Най-добрият начин човек да се предпази от болестта е да избягва кихащите и кашлящите и гъсто населените места възможно най-много. Важно е също така да не се паникьосва.

Позовавайки се на тази статия, изготвена и публикувана от ОксиМед, вирусът COVID-19 първо атакува дробовете.

 • Както и при други коронавирус заболявания, включително SARSи MERS и обикновената настинка, COVID-19 е дихателно заболяване, така че първите афектирани биват дробовете.
 • Първоначалните симптоми включват температура, кашлица и недостиг на въздух. Всички тези се появяват между 2 и 14 дни след контакт с вируса.
 • Потенциалът на коронавируса варира от леки или дори никакви симптоми до фатално заболяване.
 • Някои хора развиват минимални дихателни симптоми, други пневмония без опасност за живота, но при някои резултира в сериозни белодробни проблеми.
 • Няма конкретни терапии или ваксини срещу коронавируса, затова докторите единствено дават лекарства и кислород на пациентите с цел да ги поддържат живи достатъчно дълго, за да може организмът да се пребори сам с вируса.
 • При атакуването на дробовете от вируса става все по-трудно за пациентите да си набавят достатъчно кислород в кръвоностната си система за поддържането на бъбреците, черния дроб и сърцето, в следствие на което се развива остър респираторен дистрес синдром (ОРДС)
 • ОРДС предизвиква щети по дробовете, което води до изтичане на флуиди от малките кръвоносни съдове в дробовете. Течността се задържа в малките кухини на дробовете (алвеолите), което затруднява предвижването на кислород от въздуха в кръвния поток и предизвиква хипоксия.
 • Скорошно проучване на 138 души, хоспитализирани с COVID-19, показва, че затрудненията с дишането започват 5 дни след старта на симптомите, а ОРДС се развива още три дни след това.
 • Лечението на ОРДС включва снабдяване с килород (хипербарна и нормобарна кислородна тепария) и механична вентилация с цел вкарване на повече кислород в кръвта.

Кислородна терапия

Кислородната терапия, включючваща нормобарна и хипербарна оксигенация, има за цел да нормализира нивото на кислород в кръвта. Кислородните терапии са ефективни в третирането на първоначалната инфекция, но също и на второстепенните фактори свързани с реакцията на имунната система срещу коронвируса.

Според Др. Пол Харш

„Насред пандемията си спомняме за приложението на хиперпарна кислородна терапия през предишната пендемия, разпространила се също и в САЩ – Испанският грип през 1918. Смъртта тогава предимно е причинена от пулмонална инфекция, придружена от хипоксия и отказ на белите дробове. Първото приложение на хипербарна терапия върху страдащ от испанския грип е също и първата въобще приложена в САЩ. През 1918 в кабинета на Др. Орвал Кънингам в Канзас пристига негов колега, водеш свой приятел, който е заразен с испанския грип. Пациентът е на прага на смъртта, вече посиняващ. Точно преди Кънингам да започне да прилага планираните си върху животни експерименти той е помолен да се погрижи за пациента. Само след час третиране със сгъстен въздух под 1.68 атмосфери пациентът показва подобрение. Съчетано с допълнителните хипербарни лечения през следващите три дни животът на пациента е спасен.

Днешната смъртност, предизвикана от коронавирус, се дължи на пулмонална инфекция, придружена от хипоксия и отказ на белите дробове. Макар и да има разлики между испанския грип и COVID-19, основната патология са дробовете, първият орган влизащ в контакт с хипербарната терапия след кожата. Способността на хипербарния въздух да прониква във възпалителните пулмонални секреции позволява на кислорода да достига кръвта, докато възпрепятства възпалителния процес. С правилно приложение хипербарната терапия може да има полезния ефект върху пациентите с коронавирус, подобен на на животоспасяващата и история с испанския грип“

Какво да правим по време на пандемията и как да останем в безопасност

Избягвайте неофициалните източници на информация. Следете указанията и сведенията на правителството, министерството на здравеопазването, Световната здравна организация. Подобно на други дихателни болести COVID-19 може да причини леки симптоми като течащ нос, болки в гърлото, кашлица и температура. При други може да предизвика и сериозни симптоми като пневмония и недостиг на въздух.

Грижете се за здравето си и защитете другите:

 • Мийте си ръцете с вода и сапун поне 30 секунди особено ако сте излизали или сте имали контакт с хора
 • Избягвайте контакт с хора, имащи остри респираторни инфекции
 • Не си пипайте лицето
 • Не вземайте антивирусни лекарства или антибиотици, ако не са предписани от доктор
 • Почистете дома си с дезинфектанти на алкохолна или хлорна основа
 • Носете маска само ако сте болни или помагате на болни

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...