Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кметът на „Марица“: Ако Графа пламне с COVID-19, кой ще носи отговорност?
Важно Интервю Марица Мнения Регион

Кметът на „Марица“: Ако Графа пламне с COVID-19, кой ще носи отговорност?

  • Не може заради няколко земеделски производители да страда цялото село
  • Стриктно спазваме всички мерки в община „Марица“
  • До края на седмицата дарител, който иска да остане анонимен, ще дари 120 предпазни шлема 
  • Тези, които са се гаврили с възрастния човек в Трилистник, трябва да бъдат най-строго наказани
  • Ще сложим още видеокамери в населените места на общината

С кмета на Община „Марица“ Димитър ИВАНОВ разговоряме по повод настояването на земеделски производители от Граф Игнатиево да бъде отворен пазарът. Хората стартират и подписка до кмета.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Г-н Иванов, земеделски производители от Граф Игнатиево стартират подписка до вас и настояват да бъде отменена заповедта ви за затваряне на пазара. Какво ще предприемете?

– Кой ще поеме отговоростта, когато се разболеят и блокираме като Банско цялото село Граф Игнатиево? На този пазар спират хора от цяла България да си купуват  разсад и зеленчуци. Сега може да хвърлят за 5 000 лв. разсади, но, ако пламне цялото село, какво ще правим? Нека донесат подписката при мен, ако РЗИ и МВР, както и Областният щаб не разрешат, аз също няма да се съглася. Ако те поемат отговорност, да я поемат. Аз нямам административен акапацитет да отделя хора да контролират дали всеки ще спазва хигиенните и санитарни изисквания.

Земеделските производители ще поемат ли отговорността те да купят дезинфектанти, както и да следят всеки клиент, който идва –  на какво разстояние е, има ли маска, ръкавици и очила?

Тези, които правят подписката и имат претенции, защото голяма част от тях нямат регистрация като земеделски производители, а продават на този пазар, да си представят анкетните карти, че са регистрирани като закнонни земеделски производители.

– Тяхното мнение е, че ще спазват изискванията, искат да им се помогне.

– Пак питам кой ще ги контролира? Заради няколко производители да страда цялото Граф Игнатиево, което е над 3000 души с военнослужещите. Там е и летището.

Аз също съм земеделски производител и моето семейство също страда, тъй като това са основните ни приходи

Цялото ми семейство се занимава със зеленчукопроизводство и овощарство. Ако РЗИ поеме отговорност, ако МВР са съгласни да стои патрулка там и да ги контролира, ако Областният щаб се съгласи, ако местният кмет се съгласи, нямам против. Трябва да се ангажира някой да следи дали се спазват изискванията. В Труд пазарът също е затворен. Там има един земеделски производител, който продава. Заради един човек, или заради пет човека да страда цяло село – няма да го допусна.

Моят съвет е като имат редовни клиенти, да идват на място и да си вземат разсада

Ние спазваме всички разпоредми на правителството, Националния щаб и на РЗИ.

– Как работи община „Марица“ в това извънредно положение?

– Всички препоръки съм ги дал. Качил съм специален призив към населението на сайта на общината. Ако някой не може по електронен път да си внесе документи, да дойде на място. Работят и деловодството, и данъчното. Останалият достъп до общината съм го ограничил. Все пак имаме служители пенсионери, такива, които са диабетици, онкоболни, хипертоници. Част от тях съм пуснал в отпуск, а тези, които могат, работят от домовете си.

В общината двете звена работят при строг контрол – сложил съм служители, които контролират клиентите да влизат с маски и ръкавици и ползват дезинфектанти. На всеки половин час дезинфекцираме бюрата и помещенията

Веднъж седмично се прави дезинфекция на всички кметства, пощи, гари, както и административната сграда на общината. Трябва да направим всичко възможно, за да запазим живота на хората. На мен ми е по-важен животът на жителите на община „Марица“, отколкото това, че определен земеделски производител няма да си продаде продукцията. Все пак и държавата мисли в тази посока. Сигурно ще има дотации. След като са регистрирани и могат да докажат, че продукцията им е провалена, ще има компенсации. Но едно по едно. Сега на първо място е помощта по схемата 60/40, ще дойде време и за земеделските производители.

– Има ли хора в общината, които са под карантина? Колко са те?

-Към настоящия момент точната цифра не мога да ви дам. Някои излизат от карантина, други сега влизат. Има такива, които са под строга карантина. Слава Богу, нямаме заболели от коронавирус в общината. Но всичко това местните кметове, както и полицията, и РЗИ следят. Ако кметовете на населени места уведомят, че има такива жители, които са се върнали от чужбина, веднага информираме МВР и ги поставяме под карантина. Мерките стриктно се спазват.

Благодаря и на местните кметове, защото те следят редът да се спазва. Гражданите също ни подават инфорамция. Искам да благодаря и на един дарител, който в края на седмицата ще дари предпазни шлемове на хората, които са на първа линия – кметове и служителите по кметства

Чакаме да дойдат 120 шлема до дни. Човекът не иска да си обявява името, прави дарението от сърце за безопасността на служителите.

– Какъв е коментарът ви за това, което се случи в Трилистник с побоя над възрастния мъж?

– Такива хора трябва да бъдат най-строго наказани. Държавата и органите трябва да бъдат безкомпромисни. Това са убийци, готови са за няколко лева да се гаврят с възрастни хора, които са самотни. Това са нашите бащи, майки, баби и дядовци, за които се грижим в този труден момент. А те да се гаврят.

Поздравления за главния прокурор и МВР, че толкова бързо откриха извършителите. Старецът беше стресиран. Тази гавра трябва да бъде строго наказана

Няма значение роми или българи са, подобни жители са вредни за обществото. Не може хората да живеят постоянно под стрес. Каквото зависи от нас, го правим, съдействаме си с МВР. Разширявам и камерите в общината. Тази година, колкото и да е трудна, ще инвестирам в още видеокамери за сигурността и спокойствието на хората.

Още новини по темата

Земеделци от Графа си искат пазара: Не продадем ли разсада, го хвърляме

Пребиха възрастен мъж в Трилистник, извършителите заловени за 12 часа

Главният прокурор в Трилистник заради побоя над възрастен мъж

Гешев в Трилистник: Ще вземем мерки, дядо, няма да се притесняваш! ВИДЕО

Кметът на Община „Марица“: Бъдете разумни и отговорни към себе си и към останалите хора!

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...