майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Д-р Ивелина Гайдарова от Франция: Тук препоръчват разходка или спорт за 1 час на ден
COVID-19 Важно Здраве Свят

Д-р Ивелина Гайдарова от Франция: Тук препоръчват разходка или спорт за 1 час на ден

Д-р Ивелина Гайдарова

Недостиг на предпазни средства за здравните работници има и във френските болници

Ваня ДРАГАНОВА

Д-р Ивелина Гайдарова завежда Пулмологичното отделение в болницата в град Санс, Франция. Тя работи там от 8 години, а в момента е на първа линия в борбата с COVID-19, защото пациентите с тази диагноза се настаняват именно в отделенията по белодробни болести. Следва разказът й как във Франция се справят с епидемията.


Санс е малък град, в болницата нямаме инфекционисти, така че специалистите по белодробни болести се грижим за пациентите с COVID-19, които не са в реанимация. В момента имаме 30 болни, общо взето, този брой се поддържа в последните дни. Имаме свободни места и в реанимацията, но не се знае докога. Имаме болни колеги в реанимацията, но в Пулмологичното отделение няма случаи на заразени медици, държим фронта засега.

Недостиг на предпазни средства за здравните работници има и във Франция. В България показват едни гащеризони за лекарите, а ние работим с хирургични костюми върху престилките. Засега имаме маски, работим с еднократни очила, които ползваме многократно, защото ги дезинфекцираме.

Страхувам се, всички се страхуват.

Аз не вярвам на хората, които казват, че не ги е страх

И страхът е нещо нормално, защото наистина има много тежко болни, случаи, които много бързо се влошават. Именно това е страшното на този вирус, има хора, които се влошават буквално за часове, минават на механична вентилация и не е ясно дали ще оздравеят, или не. Надежда ми носи моята първа болна, която се влоши за 3 часа и я изпратих в реанимация. Сега тя вече е екстубирана и съм много щастлива – реших, че тази пациентка ще ми е символът на това, което се случва. Надявам се, че и другите ще оздравеят. Досега имаме 5-6 смъртни случаи, но всичките са на хора с тежки други заболявания.

Някои ограничения в България ми се струват странни

Във Франция препоръчват да се излиза по мъничко – за 1 час – на разходка или за спорт. Не да се събираш с други хора, а да се раздвижиш на въздух. Има декларации, в които се пише: Излязох в еди-колко си часа, за да спортувам. И можеш да излезеш за 1 час, да караш колело, да тичаш покрай реката… За мен като лекар е препоръчително човек да излезе на въздух. Това важи особено за големите градове в България, където масово хората живеят в големи блокове. Човек трябва да излиза на слънце, това е важно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...