Новини Пловдив » България » Радев отговори на Борисов с цитат от Гьоте: Няма нищо по-страшно от активната глупост
България Важно Политика

Радев отговори на Борисов с цитат от Гьоте: Няма нищо по-страшно от активната глупост

Румен Радев
Румен Радев

„Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и законите и да прочете къме може президентът да налага вето – на решения на НС не може да се налага вето.  За други коментари по-добре да се въздържа, Гьоте го е казал най-добре – „Няма нищо по-страшно от активната глупост“. Така  президентът Румен Радев  отговори задочно на думите на премиера Борисов от миналата седмица, който критикува държавния глава, че призовава за смекчаване на мерките срещу борбата с коронавируса. Тогава министър-председателя предложи Радев да наложи вето, ако иска да „уморят народа“.

Относно заплатите на народните депутати и решението те да останат без заплати по време на извънредното положение и да дарят парите на здравното министерство за борба с коронавируса, държавният глава припомни, че той е дарил своята за месец март. „Преди половин месец си дадох заплатата на възрастни хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом тогава към месец март“, призова Румен Радев.

Той посети УМБАЛСМ „Пирогов“ и похвали създадената организация в болницата, но отбеляза, че много е постигнато с помощта на дарителите, но е крайно време държавата да се намеси по-решително организационно и материално. Радев допълни, че е много важно да се запази здравето на медиците. „Ако загубим тяхното здраве, губим здравето на нацията“, каза държавният глава и призова всички лекари, медицински сестри и здравни работници да получат качествени защитни облекла.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че „държавата е направила каквото трябва до този момент“. Той призова българите да подходят съвестно около Цветница и Великден, защото тогава се очаква пикът на епидемията от коронавирус. „Мислим след Великден общо тестуване на целия персонал на „Пирогов“ – дали има натрупан имунитет“, каза още проф. Балтов.

Във връзка с извънредното положение и мерките, които са предприети в страната ни, президентът Радев заяви:“ Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата.“

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close