Quantcast
Новини Пловдив » България » Томислав Дончев към президента: Когато двама се карат, виновен е по-умният
COVID-19 България Важно

Томислав Дончев към президента: Когато двама се карат, виновен е по-умният

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Когато двама се карат, виновният е по-умният. Разделей и владей е мъдро правило, но обединявай е по-добро. Така вицепремиерът Томислав Дончев реагира думите на президента Румен Радев, който по-рано днес се обърна към Борисов с цитат на Гьоте “ Няма нищо по-страшно от активната глупост“.

„Както казва Гьоте: „Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали. Армейските команди се подават от висшите към по-низшите, за да извършат прости, механични команди. Но тук няма новобранци. А и не е ясно коя команда трябва да изпълняваме – тази от 3 март, тази за сваляне на извънредното положение, и и какво“, допълни Томислав Дончев в коментар на призива на държавния глава към депутатите да си дарят заплатите от март, както той е напправил. Думите на Радев бях „Ако много държите и искате да се равнявате по президента – кръгом и бегом марш към март“.

„Прилича ми на една команда в армията – шашкай се в различни посоки. Единственото, което ще кажа е президентът да следва собствената се препоръка. нека всички да се смирим и да си гледаме работата“, каза още вицепремиерът.

Вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов дадоха брифинг в Министерския съвет.

„Към момента, разпределени са защитни маски за специализиран персонал, защитни маски за многократна употреба, специализирани облекла, облекла за многократна обща употреба, защитни очила, защитен шлем, спирт, гел за дезинфекция. Предстои да бъдат разпределени 1 милион ръкавици, 650 предпазни облекла, 19 000 броя предпазни маски и 4000 броя предпазни шлемове“, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР.

„Работим активно по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства. Осигуряват се предпазни средства и за останалите доброволци. Няколко търговци на автомобили предложиха своите услуги. Няколко автомобила са осигурени с горива, за да се включат в дейността. Работим активно с Асоциацията на общините в Република България“, допълни Николов.

Ген. Мутафчийски обясни, че на  първият етап болниците в София са били 4 и още толкова – в други градове. „Едновременно с втория етап се зареждаха всички болници, спешните медицински служби, гранична полиция, чиновниците в учрежденията с чести срещи. Всичко беше фокусирано най-вече върху лекарите, защото се опасявахме, че няма да можем да поемем броя на пациенти. През това време заработиха лабораториите, със заповед на министъра се разшири кръга, а вече работят лабораториите в Плевен, „Пирогов“, столичното РЗИ, „Софиямед“. Предстои откриването на лабораторията в Пловдив, което разширява възможността за тестването на населението“, обясни шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса у нас.

„Всъщност, държавата поема 1560 лв. от парите за медиците, за да може да получат пълното си възнаграждение от 1000лв.“, обясни ген. Мутафчийски. Той заяви още, че е имало трогателна мобилизация на обществото по отношение на дарителската дейност. Много хора са решили да даряват на отделни болници, преди изобщо да има призив – в някои болници са се стекли над 1 млн.лв.

„Вчерашната история с бабата от Исперих, която дари пенсията си, е много трогателна. Това дарение, на тази баба, е най-ценното, което мога да чуя в тази кампания. Има безпрецедентна мобилизация в обществото, което показва, че имаме готовност да се справим със ситуацията и това, което предстои“, каза още ген. Мутафчийски.

Още новини по темата

Радев отговори на Борисов с цитат от Гьоте: Няма нищо по-страшно от активната глупост

Борисов в Смолян: Ако президентът наложи вето на извънредното положение, ще умори народа

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...