Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Глобяват министър Боил Банов, пуши в кабинета си
България Важно Култура

Глобяват министър Боил Банов, пуши в кабинета си

Боил Банов пуши в кабинета си. Кадър: БНТ
Боил Банов пуши в кабинета си. Кадър: БНТ

Министърът на културата Боил Банов може да бъде глобен с до 1000 лв., заради пушене на работното си място. Нарушението е установено по сигнал на гражданин. Случаят е от заседание на правителството, провело се дистанционно, на 23 март. От разпространени кадри по телевизията се вижда как Банов подръпва от цигара.
Авторът на сигнала е Стойчо Стойчев от Добрич. Той гледа у дома си телевизионен репортаж за работата на министрите във връзка с коронавируса вечерта на 23 март. Изведнъж на кадрите вижда обгърнатия в тютюнев дим Банов. Това шокира Стойчев и той подава сигнал по електронната поща до приемната на правителството, Регионалната здравна инспекция и няколко медии.
„Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точнно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си – в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!“, пише в сигнала си Стойчев. Той прилага телевизионните кадри за доказателство.

Получава отговор на 8 април от директора на РЗИ Данчо Пенчев.

„Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов – Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение“, пише в отговора до жалбоподателя

Според закона тютюнопушенето е забранено в помещения с обособени работни места, където се полага труд. Предвиденото наказание е глоба от 300 до 1000 лв.
Прави впечатление, че проверяващите не са се разколебали от някои неточности в сигнала на Стойчев, отбелязва онлайн изданието „Сега“.

Отдавна визираната програма на БНТ не се казва Канал 1 и проверяващите не са потънали в размишления къде точно се намира министъра на културата при разговора с колегите си министри по смисъла на закона.
От писмото на шефа на РЗИ до жалбоподателя се разбира че министърът е нарушил закона, защото се е намирал на „обособено работно място – Министерство на културата, находящо се на бул. „Ал. Стамболийски“, №17, район „Възраждане“, гр. София“.
Стойчо Стойчев споделя, че често сигналириза институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.
Пушенето на работното място от висши представители на управлението е доста чувствителна обществена тема, макар в повечето случаи да не води до последствия за нарушителите.

Шумен скандал имаше през 2009 г., когато 25-годишната варненка Валерия Петрова бе уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарания дим в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя направила забележка на служители, но ѝ било отговорено, че няма проблем, щом самият министър, по това време Асен Гагаузов, пуши.

 

Междувременно министър Банов се разкая за постъпката си. „По принцип искам да ги откажа, но в това време запалих. Моя е грешката. За първи път ми е“, коментира Боил Банов в национален ефир.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...