Quantcast
Новини Пловдив » България » Ген. Мутафчийски: Улиците по света са празни, в България – пълни! Това е тревожна тенденция!
COVID-19 България Важно

Ген. Мутафчийски: Улиците по света са празни, в България – пълни! Това е тревожна тенденция!

Ако две седмици преди възникването на епидемията се вземат мерки, броят на случаите намаляват с над 70%. Това заяви на редовния брифинг в Министерски съвет началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Така той коментира малкия брой на случаите у нас от последните дни. ПловдивПрес припомня, че 13 са новите заразени с COVID-19 у нас за последните 24 часа.

Ген. Мутафчийски обаче засегна темата с неспазването на мерките. „От  телевизионните репортажи виждате, че улиците в другите държави са празни, а в България са пълни и това един ден ще ни се „отблагодари““, каза началникът на Националния оперативен щаб.

По думите му от всички обявени нови 13 случая с коронавирус няма информация да са свързани с Банско, няма и нови зарезени медицински служители.

„По райони в София не виждам смисъл да обявяваме болните. В София е най-голямото огнище за България. Това не е учудващо. Тук случаите са 370. Разбира се ,София е най-големият град в България. Може би искат да посочват с пръст болните. Да заковат вратите им. Не! Такова нещо няма да се случва“, категоричен бе шефът на ВМА.

„Не може да се избегне интубацията при хора, които имат нужда от това. Когато настъпи времето за интубация нищо друго не може да бъде заместено“, заяви ген. Мутафчийски по повод новината, че респираторите за коронавирус започнаха да убиват много болни и заради това лекари започнаха да ги отказват.

„Факт е, че има снижаване на заболяемостта и смъртността от други заболявания.
Досега смъртността у нас е с 10% по-малко отколкото през миналата година, каза още специалистът.

Той отрече информацията, че няма спирт в аптеките и припомни, че  беше освободен и от резерва и от „Митниците“.

„Много тревожна тенденция е, че тротоарите в градовете са пълни“, че , отново подчерта ген. Мутафчийски.

Призивът на щаба е всички дарители да се обърнат към по-малките болници в страната, които нямат апаратура.

Ген. Мутафчийски обяви, че двама пациенти, които са изведени от интубация, екстубирани са, но все още не са изчистени от вируса. Става въпрос за медицинско лице и военен, който беше в пловдивската болница „Пълмед“.

Ген. Мутафчийски коментира има ли ефект от термокамерите. Той поясни, че за да покажат чувствителност, трябва човек да има над 37%. Доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че тези на летище София са изключително добри. За да бъдат ефективни, е необходимо устройствата да бъдат високочувствителни.

Още новини по темата

13 нови болни на COVID-19 в България, заразените са 624

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...