Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Директорката на Спортното пред Plovdiv-Press: Карантината ни научи да тренираме дистанционно
Важно Интервю Мнения

Директорката на Спортното пред Plovdiv-Press: Карантината ни научи да тренираме дистанционно

Кметът Здравко Димитров и директорът на Спортното училище Ружка Генова
  • Държа на екипната работа в училище, само така може да постигаме успехи
  • Елитният спорт се гради от образовани хора
  • Дистанционното обучение е успешно, учениците с удоволствие работят

Международен майстор по шахмат Ружка ГЕНОВА е директор на Спортно училище „Васил Левски“ от 1 юли 2019 година. Била е 12 години зам.-директор по административната част в училището. Две години е ръководила ОУ “ Георги Бенковски“ като директор и също толкова – ОУ „Гео Милев“ като зам.-директор. Многократен шампион на България по шахмат за жени. През 2013 година печели европейската титла по ускорен шахмат за сеньори. Международен съдия на ФИДЕ.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– В режим на извънредно положение как спортуват учениците от Спортното училище?

– Дистанционното обучение по специализирана подготовка се извършва от учителите по спортна подготовка. Треньорите имат програма за дистанционно обучение по всеки предмет, но практически как става – едноразовата тренировка е самоподготовка, а учениците изпълняват възложените от учителите им по спорт задачи. Втората тренировка, която се осъществява в директна конферентна връзка, е свързана с теоретично обучение, спортно-състезателни правила, съдийски правила, методични знания. Решават тестове, за да има оценяване.

Освен това, правят записи на свои тренировки. Във Фейсбук страницата на училището и в YouTube канала вече качихме два клипа

Единият показва дистанционна специализирана подготовка в Спортното училище. Използваме и предстоящите Великденски празници, за да отправим едно послание към българите по време на извънредното положение заради коронавируса. Решихме да съберем в общ клип отделни видеа от тренировките на наши ученици. Моята идея веднага допадна на колегите и заедно направихме клипа. Аз държа на екипната работа в училище, защото само така може да се постигне успех. Другият клип е на Петя Петрова от 5 А , която показва тренировка за начинаещи в домашни условия.

Мога категорично да заявя, че нашето дистанционно обучение по спорт, както и по общообразователна подготовка, е успешно. Успяхме да обхванем всички ученици. Карантината ни научи да учим дистанционно и да тренираме дистанционно.

– Тогава Спортното училище може да бъде давано за пример, щом не срещате трудности с дистанционното обучение.

– Да. Наложи се с летящ старт да се научим на много неща. Дистанционната форма на обучение е успешна и учениците усвояват напълно успешно материала по предметите.

– Оценки вече пишат ли учителите?

– Нашите ученици правят непрекъснато тестове, така че оценяването не е проблем. Обратната връзка в дистанционното обучение се получава с проекти и тестове. Готови сме да бъдат оценени. Гледаме напред и се надяваме след прекратяване на извънредното положение да продължим със знанията и уменията, които сме придобили през този период. С платформата Microsoft Teams реализираме дистанционното обучение, всички се научихме в движение, а учениците с удоволствие работят.

– Миналата година Спортното училище отпразнува 70 години. Много или малко са 70 години и как се ръководи едно училище за шампиони?

– Чест е да ръководя Спортно училище „Васил Левски“, в което учат 580 ученици и работят 101 учители и служители. Училището ни има славна история, наши възпитаници са велики спортисти, олимпийски шампиони, хора завоювали световни и европейски титли. Тук ще споменя само някои от нашите изявени спортисти – Николай Бухалов-двукратен олимпийски шампион,  многократен световен и европейски, сега президент на Българската федерация по кану-каяк. Олимпийският шампион от Москва 80 Стоян Делчев – обявен за Гимнастик № 1 на България за XX век. Най-успешният български спортен гимнастик Йордан Йовчев, който е участвал на 6 поредни олимпиади, а в кариерата си има 4 олимпийски медала – един сребърен и два бронзови. Великата Стефка Костадинова – председател на БОК, чийто световен рекорд в скока на височина вече близо 33 години все още е недостижим.

Известни спортисти, завършили през годините Спортното училище са: Иван Абаджиев – вдигане на тежести, Румяна Чавдарова – лека атлетика, Каспар Симеонов – волейбол, Райчо Христов – спортна гимнастика, Пенка Стоянова – баскетбол, Генчо Цветанов – акробатика, Ангелина Михайлова – баскетбол, Вичо Михайлов – акробатика. Гордост за нашето училището са: Петър Мерков, Мария Петрова, Асен Златев, Стоян Делчев, Севдалин Маринов, Ваня Гешева, Наим Сюлейманов, Милен Добрев, Ива Пранджева, Цветана Пиронкова и много други, посветили се на спорта и големите постижения в него.

И днес училището се гордее с 8 олимпийски шампиони: Асен Златев, Ваня Гешева, Милен Добрев, Николай Бухалов, Севдалин Маринов, Стефка Костадинова и Стоян Делчев, с 59 световни и 67 европейски титли. Искам да отбележа, че наш възпитаник е и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Работим да имаме и славно бъдеще. Както вече споменах, успяваме, защото сме един екип. Тази година освен велоколепните празници, които бяха свързани с тържественото честване на 70-ата годишнина, проведохме много мероприятия. Реализирахме една прекрасна идея – всеки месец  е месец на определен вид спорт и на конкретно методично обединение. Реализирахме доста срещи с изявени спортисти, които развълнуваха нашите ученици, а в отделните методични обединения направихме много изяви- по чужди езици, математика, български език, география и икономика. На входа на училището имаме прекрасни макети и проекти, които нашите ученици изработиха.

На традиционния Олимпийски ден поканихме олимпийския шампион по вдигане на тежести Асен Златев, който представи биографичната си книга “ Пътят на скитника“

Имахме срещи с представители на Българския олимпийски комитет и Националната спортна академия, наградихме учениците, които написаха есета и рисуваха  на тема „Олимпизмът и днешния ден“. Организирахме много срещи с известни шампиони, искахме нашите ученици да имат добрия пример. Държавата ни в момента се намира в труден период, обявено е извънредно положение заради коронавируса, тези дни на социална изолация нашите ученици посрещат успешно. Девизът ни е „Чрез спорт към успех!“. Тук ние спортуваме, но и изграждаме изключително успели хора, които имат знания по отделните дисциплини, общуват с изключителни специалисти и са готови и адаптивни да посрещнат трудностите в живота след училище. Смело мога да кажа, че много наши възпитаници са изключително успешни бизнесмени и общественици в различни сфери на живота.

– Кои са най-важните уроци, които давате на учениците?

– Да се самоусъвършенстват във всеки един момент. За да има успех, трябва да се полага труд. Ежедневието ни предлага трудности, но с усилия и постоянство ги преодоляваме. Както вдигането на купата на почетната стълбичка, слушането на химна е неизмеримо чувство, което дава много сили, така и човек трябва да полага усилия.

Няма успял спортист, който да не е образован и да не се самоусъвършенства непрекъснато.

Затова и ежедневният труд, който полага целият колектив в училището е свързан с това учениците да имат своите примери,  да се образоват и да спортуват. Всичко върви ръка за ръка. Спортът подготвя личности, които ще могат да се справят сами с предизвикателствата на живота.

– Проблеми като директор срещате ли?

– Не бих казала, че имам проблеми като директор. Аз съм работила 12 години преди това като зам.-директор на училището, така че познавам почти всички учители, спортни клубове, изявени спортисти. Мога спокойно да кажа, че всички заедно вървим напред и се надявам към успехи.

– Какъв е подходът към младите учители?

– В училището има преподаватели с дълъг стаж от 20-30 години, имаме колеги, които не са работили на друго място. Те самите носят  духа на училището и той се предава към младите учители. Имаме млади колеги и по общообразователни предмети, има и млади кадри по спортните клубове, както и треньори по спортна подготовка. От началото на годината заедно с всеки клуб разработихме стратегия за развитие на кадрите, за да може да имаме тази взаимозаменяемост. Младите учители от учебната дейност носят знания и настойниците ги учат на технологията на учителя, докато при учителите по спортна подготовка младите учители трябва „да купуват“ знания от опитните треньори. Клубовете вървят с млади специалисти по спорт и изявени треньори. Високото спортно майсторство изисква приемственост между млади и опитни колеги. Водим маркетингова политика за популяризиране на училището, целта ни е Спортното училище да е привлекателно място за ученици и учители. Елитният спорт се гради от образовани хора. Тук процесите вървят успоредно. Искаме в Спортното училище да се работи с любов и сърце. Много са ни добри учениците. Те са шампиони още от 5-6 клас и затова подходът на учителя към тях е уважителен, а не диктаторски.

Ученици от Спортното училище в Пловдив тренират с хъс у дома ВИДЕО и СНИМКИ

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...