Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Собствениците на „Цима“: Ще издържим до 3 месеца в условията на карантина
COVID-19 Агро Бизнес Бизнес под карантина Важно Храни и напитки

Собствениците на „Цима“: Ще издържим до 3 месеца в условията на карантина

Д-р Кунчев на инспекция във фабрика Цима
Д-р Кунчев на инспекция във фабрика Цима

„Бизнесът под карантина“ е новата рубрика на ПловдивПрес, в която даваме думата на собственици на всякакви фирми и хора, които се осигуряват сами, за да разкажат какво означават за тях ограниченията, въведени заради епидемията от COVID-19. И дали предложените от правителството мерки може да бъдат спасение за бизнеса и работните места, или мащабите на икономическата криза и последствията от нея ще бъдат по-големи от щетите от заразата. Рубриката е отворена за вашите мнения – пишете ни на мейл plovdivpressbg@gmail.com или на страницата ни във фейсбук.


Не е лесно, но когато имаш желание, се справяш, казват собствениците на фабриката за сладка и конфитюри „Цима“ в село Стряма Цветан, Николай и Георги Жекови. Завчера през цеховете на фабриката мина главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, за да провери как се справят преработвателните предприятия в условията на карантина.

Въпреки тежката ситуация не сме съкращавали работници и нямаме намерение да съкращаваме, имаме наети около 60 души, по 30 работят на смяна, казва бизнесменът Цветан Жеков, основател на семейния бизнес, който сега се ръководи от синовете му Георги и Николай.

Обемът на продукцията ни все още не се е свил, но трябва да признаем, че работим по инерция от стари поръчки, предимно за експорт, а също така ползваме натрупани запаси от суровини, обяснява Георги Жеков. Ние сме производители на храни, но в същото време голяма част от продукцията ни е насочена към туристическия бизнес – хотели, ресторанти, а те в момента не работят и това безспорно се отразява и на нашата дейност. Анализът, който направихме сочи, че в следващото тримесечие и при нас ще има спад, добавя Георги, който е управител на фабриката. Двамата с брат му Николай признават, че засега фирмата се движи добре благодарение на експорта. Около 60% от продукцията ни е за износ, САЩ, Япония, Израел, отчитат Николай и Георги Жекови.

Готовата продукция сладка на Цима за Япония
Готовата продукция сладка на Цима за Япония

Те обаче признават, че засега не са се възползвали от прокламираните от правителството мерки за подпомагане на бизнеса 60/40, отсрочки и безлихвени заеми.

Цветан, Николай и Георги Жекови
Цветан, Николай и Георги Жекови
Д-р Ангел Кунчев обиколи цеховете на Цима, екипиран в предпазно облекло.
Д-р Ангел Кунчев обиколи цеховете на Цима, екипиран в предпазно облекло.

Ако някой може да даде ясен отговор колко време бизнесът може да издържи в условия на карантина и извънредно положение, то той би бил добър пророк, коментира Николай Жеков. Според него най-важното в момента е да си гъвкав и да умееш да правиш точни краткосрочни и дългосрочни прогнози. „Всекидневно променяме плановете си за работа, защото се появяват нови заявки, други отпадат. Налага се да пренастройваме производството, все още успяваме, но ако така продължи, ще бъде пагубно за бизнеса и за държавата. Надяваме се извънредното положение да се прекрати скоро и да се разминем с по-малко жертви и по-малко поражения върху икономиката, отчита Николай Жеков.

 

 

От началото на извънредното положение във фабриката са наложили още по-строг контрол на достъп и мерки за сигурност. На входа и на изхода се мери температурата на всеки, следи се външното и общото здравословно състояние на всеки служител, всички помещения в предприятието се дезинфекцират по четири пъти на ден. Смените са разделени на екипи, които не се засичат, а също така движението в цеховете е еднопосочно и няма пресичане на потоци, съгласно стандартите за безопасност на храните.

Предложение: Преработватели и търговци с предимство, ако изкупуват БГ продукция

Като членове на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци даваме предложение на Министерството на земеделието и храните в тази ситуация българските компании, които преработват земеделска продукция, да изкупуват с предимство българска стока от родни производители. Земеделските стопани са гръбнакът на на цял един отрасъл, а сега износът е съпътстван с доста затруднения, само след месец започват да излизат първите реколти и ако няма къде да пласират продукцията си, те ще фалират. Затова апелираме родните търговци и преработватели да работят с българска продукция. Дали сме такова предложение до земеделското министерство, казват предприемачите Жекови.

Освен това за работещи преработвателни предприятия, които са кандидатствали по мярка 4:2 („Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., е в размер на 40 или 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проекти. Мярката цели да подобри икономическата ефективност и конкурентоспособността на микро-, малките, средните и големите предприятия ), да се преразгледат документите и там да се заложат изисквания, фирмите, които кандидатстват да изкупуват български плодове и зеленчуци, предлагат собствениците на фабрика „Цима“.

=Дарители=

Семейство Жекови не остават настрани от борбата с коронавируса. Те обявиха, че даряват 3 хил. броя биоцидни дезинфектанти за хората, които работят на първа линия. Освен това даряват и 5000 бурканчета сладко. Знаем, че сладкото допринася за подобряване на настроението, особено в условията на социална изолация. Това можем, това даряваме, засега, обяснява Николай Жеков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...