Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Бизнесът под карантина, Диана Динкова: Плащам по 890 лв. осигуровки на месец, а нямам право на никакво обезщетение
COVID-19 Бизнес Бизнес под карантина Пловдив

Бизнесът под карантина, Диана Динкова: Плащам по 890 лв. осигуровки на месец, а нямам право на никакво обезщетение

Диана Динкова
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Салоните за красота бяха затворени за 1 месец, но ако принудителното стоене вкъщи беше продължило още, всички щяхме да фалираме, казва козметичката

Ваня ДРАГАНОВА

„Бизнесът под карантина“ е новата рубрика на ПловдивПрес, в която даваме думата на собственици на всякакви фирми и хора, които се осигуряват сами, за да разкажат какво означават за тях ограниченията, въведени заради епидемията от COVID-19. И дали предложените от правителството мерки може да бъдат спасение за бизнеса и работните места, или мащабите на икономическата криза и последствията от нея ще бъдат по-големи от щетите от заразата. Рубриката е отворена за вашите мнения – пишете ни на мейл plovdivpressbg@gmail.com или на страницата ни във фейсбук.


Аз се самоосигурявам на максималаната сума от 3000 лв. и плащам всеки месец по 890 лв. осигуровки. Но когато затвориха салоните за красота и ни изпратиха вкъщи, ние останахме без никакви доходи, защото самоосигуряващите се нямаме право на никакво обезщетение. А ние сме много хора и всички ни направиха маргинали.

Аз изкарах този периодн балгодарение на спестените си пари и пак си платих осигуровките. Но белите пари за черни дни свършват бързо, затова се радвам, че отново работя. Само дано не затворят салоните пак.

Още като се разбра, че фризьорските и козметичните салони могат да отворят, ми се обадиха клиенти. Но не зная колко работа ще имам – много хора вече са безработни, други са с намалени заплати. А и за нормалния обем работа отпреди кризата не може да става и дума – ние се редуваме – аз работя по 2 часа, след мен идва фризьорът, спазваме всички мерки. Да не говоря за спекулата – дезинфектантът, който ползвам за инструментите и повърхностите, струваше 7,50 лв. Сега го купих за 87 лв.

Но най-лошото са приказките, че са отворили салоните, за да си правят кифлите миглите и прическите. В нашия бранш ние създаваме красота, хората имат нужда да се погрижат за въшния си вид, особено на жените това много помага срещу депресията. А и никой не се замисля, че една козметичка полага грижи и за белези или тежко акне например и че имаме и клиенти, за които ходенето в салона не е глезотия.

В това тежко време хората се настройват един срещу друг, едни професии срещу други. И макар че сега много се говори за солидарност, не я усещам по никакъв начин. Това е най-страшното.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...