Новини от Пловдив » Важно » Пловдивски хирург в Англия: За 9 дни в Лондон построиха болница за COVID-19
COVID-19 Важно Градът Мнения

Пловдивски хирург в Англия: За 9 дни в Лондон построиха болница за COVID-19

Д-р Денис Хаджийски

Галина ГЕОРГИЕВА

917 са жертвите на коронавуриса във Великобритания през последното денонощие. Ден по-рано на Острова бяха регистрирани 980 смъртни случая – повече, отколкото в най-черните дни на Испания и Италия.
По последни данни от избухването на пандемията в страната досега са регистрирани общо 79 885 случая на COVID-19. Жертвите са 9 875, което е три пъти повече от смъртните случаи в Китай – 3 339.

За живота във Великобритания по време на пандемията, за мерките на правителството, за работата в болницата, в която има заразени с  COVID-19, разказа пред ПловдивПрес д-р Денис Хаджийски.

Пловдивският хирург се намира в Great Yarmouth – град в източната част на страната, близо до Норич – регионален административен център и столица на графство Норфолк.

Д-р Денис Хаджийски работи в местната болница – James Paget University Hospital. Във Великобритания е вече 6 години  и половина. Преди това е работил в Хирургичното отделение на УМБАЛ „Пловдив“.

„В нашата болница има заразени с COVID-19 пациенти и лекари. Основно болните са в отделенията по вътрешни болести и интензивни грижи. Вече и в хирургично отделение, където работя, има хора с позитивни проби. Предполагаме, че са се заразили преди да се вземат строги мерки от властите и да се забранят свижданията. Тези болни са отделени и при тях се влиза със защитно облекло и маски. Мерките са много строги тук. Болницата е разделена на зони – зелена зона е за пациенти без коронавирус, жълта зона е за хора със съмнения за COVID-19, а червената зона е за заразени с вируса“, разказва д-р Хаджийски.

„Имаме маски и предпазни облекла. Тук няма недостиг на защитни облекла. Когато ни даваха маските, всеки медицински кадър минаваше тест, който продължи повече от половин час –целта беше да се разбере коя маска най-добре ни защитава. Ако усетиш един аерозол, маската пропуска и тогава ти дават друг вид маска“, обясни хирургът как се процедира с лекари и мединиски сестри в болницата, за да са добре защитени.

Той е изумен от факта, че в Пловдив седмици наред правят лаборатория за изследване на пациенти с коронавирус, която все още не е започнала да работи.

И дава следния пример: „ В нашата болница към Спешното отделение веднага откриха лаборатория за пациенти и медици. Най-сигурният тест е PCR теста, а резултатът излиза в рамките на от 24 до 48 часа. Тестваш се само ако имаш симптоми.

Изумен съм, че в Пловдив толкова време не могат да открият една лаборатория за тестване на COVID-19, а в Лондон за девет дни направиха болница, която е специално за коронавирус пациенти-„Найтингейл“. Болницата носи името на английската медицинска сестра Флорънс Найтингейл, поставила основите на професията.“

Д-р Хаджийски сподели, че негов приятел, българин, който е лекар в Манчестър, се е заразил с коронавирус. Той се лекува вкъщи, а симптомите му са висока температура и кашлица.

На въпрос как се лекуват в домашни условия заразените с вируса, пловдивският хирург заяви: „ Приемат течности, витамини, парацетамол за високата температура. Ако нещата станат по-зле, тогава отиват в болница. Пред Спешна помощ в нашата болница има надпис „ Стоп! Ако имаш симтоми на коронавирус, стой вкъщи!“ Все пак голям процент от болните имат по-леки симптоми и се оправят.“

Това е един от входовете на болницата, в която работи д-р Денис Хаджийски
Това е един от входовете на болницата, в която работи д-р Денис Хаджийски

Според него, заради факта, че Великобритания закъсня с мерките, смъртността е висока – над 10%, както е в Италия и Испания.

„Тук коронавирусът дойде много по-късно, отколкото в Италия и Испания. Ако бяха взели мерки в началото, страната щеше да се размине по-лесно с епидемията – нямаше да има толкова болни и смъртни случаи. Това беше голяма грешка да разчитат на „стаден имунитет“ т.е. , ако се заразят 70% от хората, ще има имунитет. Но сега цената ще е огромна, ще умрат много хора, защото няма да понесат вируса. Коронавирусът се разпространи много бурно и сега очакват пикът да е след две седмици“, коментира лекарят.

ПловдивПрес припомня, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън беше в болница заради усложнения от коронавирус, а вече стана ясно, че е изписан.

Здравният министър Мат Ханкок също е с положителен резултат на COVID-19. Първият здравен специалист на страната проф. Крис Уити, принц Чарлз, както и съветникът на Борис Джонсън – Доминик Къмингс също бяха в отбора на заразените.

„Вирусът действа много ирационално – някои го прекарват много лесно, други по-трудно се справят, а при трети е направо фатално.

В нашето отделение има болен, който претърпя тежка операция, а след това се зарази с коронавирус, вероятно по време на свиждане, негови близки са предали заразата. Човекът засега е добре и ще се оправи“, разказа д-р Хаджийски.

Това е централният вход на болницата, през който се минава със специален пропусквателен режим
Това е централният вход на болницата, през който се минава със специален пропусквателен режим

Пловдивският хирург обясни и какви са мерките във Великобритания в момента.

Всички заведения, ресторанти, кафенета, магазини, фризьорски салони са затворени. Изключение има само за големите хипермаркети.

„Тук е развита онлайн търговията и всичко можеш да си купиш по този начин. В супермаркетите се спазва дистанция от два метра между клиентите. Има специални обозначени места, къде можеш да чакаш, докато ти дойде редът да платиш на касата. Има дезинфектанти за количките. Някои хора носят маски, но те не са задължителни. Разбрах, че в България вече е задължително да слагаш маска, щом излезеш навън. Хирургическите маски предпазват донякъде. Тези, които се шият от плат, не са ефикасни – ако се носят продължително, стават влажни и вирусът по-лесно се абсорбира там, така даже тези маски са вредни. Най-добра е защитата от респираторните маски, а такива се дават на медиците“, обясни пловдивският лекар.

Той разказа, че британците са много дисциплинирани, вярват на правителството и стриктно спазват мерките  и си стоят вкъщи.

Във Великобритания хората имат право да излизат навън за физическа активност и спорт, но условието е – да не се събират на групи. Призивът на властите е да не се пътува, само, ако се налага по работа. Няма КПП-та като в България, но полицаите могат да те спрат и да те питат къде отиваш.

Парковете са затворени за посетители
Парковете са затворени за посетители

На въпрос дали се страхува и дали неговите колеги са притеснени заради пандемията, д-р Денис Хаджийски каза: „Нормално е да се притесняваш малко, но като взимаш мерки, няма от какво да те е страх. Основното е да спазваш дистанция и да си миеш често ръцете. Да, виждам, че има леко притеснение сред колегите, които основно лекуват болни с COVID-19, защото вирусът е непознат и реакцията спрямо него е трудна.

Паника в болницата няма, по-скоро има напрежение сред хората, които не са медици. А лекарите и сестрите, които са в „пожара“, те не се страхуват.“

Той разказа още, че в страната уважението към лекарите е голямо. Дори е отреден специален час – между 9 и 10 часа в неделя, когато в големите вериги могат да пазаруват само медицински кадри, които работят в Националната здравна служба.

Д-р Хаджийски направи сравнение между мерките в България и Великобритания.

В България добре започнаха мерките, бяха навременни, но чета, че в последните дни не се спазват. В Обединеното кралство закъсняха с мерките и затова епидемията се разрасна толкова бързо.

Не мисля, че трябва да са задължителни маските, защото основното нещо е да се спазва карантината, дистанцията и да се мият често ръцете.

Не съм съгласен с това, че в България се преследват хора. Да се повдига обвинение на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, заради нейни изказвания за проверките в аптеките и проблема с недостига на лекарства, е пълен абсурд.

В Пловдив пък привикаха д-р Цветан Деведжиев, след като каза, че Първа градска болница не е подготвена за коронавируса. А някой зададе ли си въпроса дали е подготвена болницата да се справя с епидемията?

Познавам д-р Деведжиев от дълго време, чудесен кардиолог, но недостатъкът му е, че казва истината директно.

Във Великобритания ако кажеш, че нещо е нередно, никой не те привиква.

Ще дам един пример, тук един лекар – Абдул Чаутхъри, на 53 години, написа писмо в социалните мрежи преди няколко седмици, че системата не е подготвена и няма достатъчно защитни облекла и маски в болниците. Това беше истината. Никой не го привика, никой не се разправи с него, никой не го подведе под отговорност, че е критикувал правителството. За съжаление, този лекар се зарази с коронавирус и в сряда почина.“

На това място могат да се правят разходки, но препоръката е да не се събират повече от двама души
На това място могат да се правят разходки, но препоръката е да не се събират повече от двама души
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...