Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Д-р Христиана Бацелова: Ако се спазват мерките около Великден, случаите на COVID-19 ще намаляват
COVID-19 Здраве Мнения

Д-р Христиана Бацелова: Ако се спазват мерките около Великден, случаите на COVID-19 ще намаляват

covid-19
covid-19

Мария МОРУНОВА

„В България ситуацията е спокойна, така че рестриктивните мерки несъмнено дават резултат“, това заяви за Plovdiv-Press вирусологът д-р Христиана Бацелова, която е асистент в катедра Епидемиология и медицина на бедствените ситуации към Медицински университет – Пловдив, както и член на Международната асоциация на епидемиолозите.

По думите на специалиста по Епидемиология на инфекциозните болести коронавирусът се предава по въздушно-капков път, за него няма лечение, няма и ваксина. Това означава, че единственият начин да няма разпространение е като се ограничат социалните контакти.

Освен това в страната ни не се допускат чужденци, границите са затворени. „Ако ние на местно ниво успеем да ликвидираме предаването на вируса, той ще загине във външна среда. Ако спрем да го разпространяваме, ще се стигне до постепено намаляване на случаите“, коментира още вирусологът.

Д-р Бацелова подчерта, че сега е много важно да се спазват мерките, защото това ще доведе до намаляване на случаите през месец и до отпадане на рестриктивните мерки. „Ако сега нарушим тези мерки, логично ще се удължи и периодът, в който ще се разпространява заболяването. Т.е. сега е много важно да не се отпуснем, в най-неподходящия момент около Великден“, добави тя.

От вчера влезе в сила и заповедта за задължително носене на маски на обществени места. По този повод д-р Бацелова заяви, че маските имат доказана протекция. Те предпазват и здравите хора да не се заразят с вируса. Предпазват и болните, които не могат да разпространят вируса, ако носят маски.

Много е важно обаче и поставянето и махането на маските. Това трябва да става внимателно с два пръста. Маската трябва да се поставят на носа и под брадичката. „Поставянето и свалянето е свързано и с хигиената на ръцете“, добави специалистът.

Тя отправи и много важен съвет към хората. На първо място да имат още малко търпение, „защото виждаме какво става в Европа“. Но също така да се обърне внимание и на малките деца.

„Да се пазят и децата, защото ми се струва, че се пренебрегва тази възрастова група откъм притеснение. А те също не са изцяло застраховани, че няма да се стигне до усложнения, които биха довели до летален край. Има вече подобни случаи. Така че разходните и карането на тротинетки трябва да се спре или да се намали, за да се опазят децата“, завърши д-р Бацелова.

Още по темата:

Вирусолог съветва как да различим коронавируса от грипа
Вирусолог посочи 4 експериментални терапии, които убиват коронавируса
Ген. Мутафчийски ще настоява задължително носене на маски

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...