Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Изявен лекар с тежка прогноза: Заразените с COVID-19 в България са 60 хил. души
COVID-19 Важно Здраве Мнения

Изявен лекар с тежка прогноза: Заразените с COVID-19 в България са 60 хил. души

Д-р Александър Симидчиев
Д-р Александър Симидчиев

Внезапно тази сряда бе обявено решението на властите за масово тестване на населението в България. Досега се тестваха предимно болните и техните контактни, с които са имали най-близко общуване. Бъдещото масово тестването ще се извършва както с бързи тестове, така и с най-прецизните – по PCR метод, които дават над 90% надеждност на резултата, предава.
Първото масово тестване беше проведено сред над 1000 полицаи в МВР болница с така наречените бързи тестове за откриване на антитела. Резултатът показа, че среща с вируса са имали 0,9%. Пулмологът д-р Александър Симидчиев анализира резултата, предава бТВ
„Ако използваме тази извадка като репризентативна, тогава излиза, че има около 60 хиляди заразени в България. Така че вероятно около 40 и 60 хиляди са вероятно заразени в нашата страна и е добре да помислим, когато започнем да правим тези тестове, къде е най-вероятно да намерим такива хора, които да са заразени“, смята Симидчиев.
Пулмологът предлага сред първите да бъдат медиците, ангажирани пряко с лечението на пациентите.
„Важно е каква стратегия ще направим за разпределението на този ресурс, който е изключително ценен и навременен“, казва Симидчиев.
Премиерът съобщи, че според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към момента България има най-ниска заболеваемост от СOVID-19 в Евросъюза по показателя заразени на 100 000 души и е на трето място по най-ниска смъртност след Словакия и Латвия.
Решението на властта идва след като днес Еврокомисията заложи масовото тестване като един от критериите за отпадане на мерките.
Здравните власти у нас неведнъж обръщаха внимание, че най-прецизните PCR тестове са дефицитни не само в България, а и по света. Както днес съобщи в Пловдив шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, броят на лабораториите в страната ни вече е 18.
Темата за масовото тестване предизвика напрежение в научните среди и спорове трябва ли или не да се провежда, какви тестове да се използват и кои групи да обхване.
Здравният министър Кирил Ананиев съобщи новината по път за Банско, където беше на посещение с премиера.
„Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем по-голяма част от населението. Имаме тестове – 20 000 PCR теста. Очакваме също много доставки и дарения от български и чужди граждани и организации. Това ще е пътят, по който вървим – масово тестване!“, заяви Ананиев.

Още по темата

Забраняват излизането от областните градове по Великден

Борисов: Започва масово тестване за COVID-19. България е на първо място по най-малко заразени и починали

Шефката на лабораторията пред Plovdiv-Press: Ще работим с южнокорейски тестове ВИДЕО

Ген. Мутафчийски даде за пример УМБАЛ „Свети Георги“ в борбата с COVID-19

Гергов: Лични пари дарих за лабораторията за COVID-19 в Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...