Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Хубенова, която лекува пациенти с COVID-19: Заболяването има пик в 14-ия ден
COVID-19 България Важно Здраве

Д-р Хубенова, която лекува пациенти с COVID-19: Заболяването има пик в 14-ия ден

Симптомите в точно тази последователност ще помогнат на много хора да се ориентират дали са болни от COVID-19
COVID-19

30 са пациентите са с коронавирус в Александровска болница, 23 са в инфекциозното отделение. При най-тежко болните допреди ден беше и д-р Петя Хубенова, анестезиолог реаниматор в отделението по анестезиология и интензивно лечение.

За по-успешно лечение екипът прилага по-късната интубация, защото са отчели по-добри резултати в този подход.

Опитът на екипа показва, че Covid-19 има силно заблуждаваща първоначална симптоматика, която не насочва, че има силно засягане на белодробната тъкан.

„Има доста въпросителни. Ние прилагаме симптоматично лечение. Ръководим се по клинични ръководства на Китай, Франция, Австралия, Канада. Информацията ни постоянно се актуализира“, каза д-р Хубенова пред БНР.

По думите ѝ заболяването протича като двустранна вирусна пневмония, развива се много бързо и обхваща почти всички части на белия дроб.

Лекари посочиха признаците на сърдечни проблеми, които могат да бъдат открити по външния вид.

„Особено характерното за този вирус е, че първоначално ангажира периферията и това бързо разпространение, което обхваща почти целия бял дроб, не се наблюдава при други вирусни пневмонии или не с такава бърза скорост“, обясни тя.

Лекарката допълни, че при интубираните пациенти се прилага хлорохин, с който се лекува малария. Освен това се лекуват с антибиотична терапия и поддържащо лечение с витамини и минерали.

Д-р Петя Хубенова поясни, че развитието на заболяването има пик в 14-ия ден след началото на симптомите. „Когато те са стигнали до интензивно отделение с дихателна недостатъчност, е възможно тя да продължи да се задълбочава до 14-ия или 15-ия ден от началото на симптомите“, предупреди лекарката.

„Коронавирусът ни научи да бъдем още по-наблюдателни и внимателни, тъй като първоначалните симптоми са заблуждаващи. На пръв поглед човекът няма типичните данни за тежко засягане на белодробната тъкан и дихателната система.  Протичането на вируса в началото е скрито и затова лесно може да се пропусне, каза лекарката.

„При голяма част от пациентите протича с висока температури и суха кашлица, но не при всеки е така. Кога трябва да се пристъпи към болнично лечение е доста спорен въпрос. Нужна е много стриктна организация от личните лекари и лекарите от Спешна медицина, за да се види кои пациенти имат нужда от лечение в болница. При по-младите хора заболяването протича по-леко“, коментира още д-р Хубанова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...