Quantcast
Новини Пловдив » България » ГЕРБ ще предложи по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори
България Политика

ГЕРБ ще предложи по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Струва ми се, че г-жа Нинова вече има сериозен рецидив за казани неистини. С тези думи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира твърдението на лидера на БСП, че управляващите са предложили закон, с който се намалява присъдата на дрогирани шофьори. Нинова определи това като абсурд и заяви, че БСП са били единствените, които не са подкрепили текстовете. Днес в „Лице в Лице“ Атанасова поясни за кой закон е говорила Корнелия Нинова.

Нося ви закона, който не е с един вносител, подписали са го всички колеги, членове на здравната комисия. Този закон е за допълнение на Наказателния кодекс, коментира Атанасова.

Тя показа и самия документ, под който са се подписали няколко народни представители, сред които и депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, чийто син е сред пътувалите в колата, която се блъсна в автомобила на Милен Цветков.

Има една единствена промяна на член, касаещ употребата на алкохол и наркотични вещества и причиняване на ПТП. Предложението на всички тези колеги е след думата „наркотични вещества и аналози и алкохол“ да се добави „установени по надлежния ред“. Тоест с кръвни тестове, защото многократно е поставян въпросът, че полевите тестове при спиране на което и да е МПС и проверки не установяват в пълнота и съответно дейците не могат да си понесат наказанията. Никъде не се говори за намаляване на наказанието, посочи Атанасова.

По думите ѝ поправката е обсъждана само в здравната комисия и е била подкрепена от проф. Георги Михайлов от БСП.Тук няма дума за намаляване на каквито и да е наказания подчерта тя.

Десислава Атанасова каза още, че от ГЕРБ вече обсъждат спешни промени в Наказателния кодекс. Коментира се увеличаване на минималните наказания за водачи, седнали да шофират след употребата на алкохол и наркотици.

„Ние смятаме, че трябва да има спешни законови промени. Ще предложим увеличаване на санкциите в Наказателния кодекс. В момента наказанието за пиян или дрогиран шофьор, причинил катастрофа без жертви, е от 1 до 6 години затвор – предлагаме да е от 2 до 8 години затвор. При причинена от пиян или дрогиран шофьор катастрофа и причинена смърт наказанието е от 3 до 15 години – предлагаме да стане от 5 до 15 години затвор. Който управлява с 1,5 промила и наркотици в момента наказанието е от 1 до 3 години затвор, предлагаме да стане от 1 до 5 години затвор, обяви депутатът от ГЕРБ.

Десислава Атанасова посочи, че от ГЕРБ ще предложат и промени в Закона за движение по пътищата, с които да се увеличи срокът за спиране на регистрация и отнемане на свидетелството за правоуправление на пияни и дрогирани шофьори.

Управляващите обсъждат и идеята да изтърпяват част от наказанието си в психиатрична болница на затвора. „Имаме уверението на правосъдния министър, че може да се помисли в такава посока. Да се създаде психиатрична болница към затвора, за да може зависимите да се лекуват, коментира Атанасова.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...