Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Двоен аршин: Сестрите от ясли и градини са в допълнителен платен отпуск в извънредното положение
COVID-19 Здраве Пловдив

Двоен аршин: Сестрите от ясли и градини са в допълнителен платен отпуск в извънредното положение

Ваня ДРАГАНОВА

Във времето, когато медицински персонал  не достига в цялата страна, а работещите в отделенията с болни от коронавирус се задъхват, медицинските сестри от детските ясли и градини са в допълнителен платен отпуск. Те ще изкарат извънредното положение в т. нар. служебен отпуск, т. е. редовният им годишен отпуск няма да пострада. Това ги поставя в доста привилегировано положение в сравнение със сестрите в болниците и ДКЦ-тата, а на фона на хилядите хора в страната, които отдавна са в неплатен отпуск, за да гледат децата си, стандартът изглежда минимум двоен.

Служебният отпуск на сестрите в детските и учебните заведения следва от анекс към Колективния трудов договор, подписан от здравния министър Кирил Ананиев и синдикати и работодатели на 7 април т. г. „Имаше реакции от сестрите, работещи в болниците „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“, определени за инфекциозни, но на този етап напрежение няма. Всяка медицинска сестра в детско или учебно заведение може да бъде командирована да работи в болница със заповед на районния кмет, ако се наложи. Така че това е една възможност, ако броят на болните в Пловдив се увеличи, но дано не се стига дотам“, коментира шефът на дирекция „Здравеопазване“ къв Община Пловдив д-р Калин Калинов.  Той подчерта, че сестрите, които работят в кабинета за преглед на пациенти със съмнения за COVID-19 в „Столипиново“, са именно от ясли, градини и училища.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...