майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Кредитна ваканция няма. Банките печелят, клиентите се набутват
COVID-19 Анализи Важно Мнения Портфейл

Кредитна ваканция няма. Банките печелят, клиентите се набутват

  • В момента е по-изгодно да си некоректен платец, отколкото да поискаш отсрочване на заем

Елена КОДИНОВА, специално за ПловдивПрес


Какво си представихте, когато ви казаха, че доброто правителство, загрижено за народа си в извънредното положение, осигурява кредитна ваканция от 3 до 6 месеца? Помислихте си, че като с ножица ще ви се отрежат няколко месеца от финансовото бреме, докато си стъпите на краката, а след това ще продължите да плащате както преди, а периодът на разсрочието ще ви бъде прибавен накрая? Нищо подобно няма да се случи.

Правителството просто даде на банките възможността да ви оскъпят кредита напълно законно. И то, когато сте най-притеснени с парите.

Това, разбира се, никой няма да ви го каже, когато поискате кредитната ваканция. Ще ви го съобщят чак когато ви поканят да си подпишете анекса. От три до шест месеца няма да ви търсят, ще ви удължат периода на изплащане с месеците на разсрочието, а освен това лихвите от финансовата почивка ще ви бъдат разхвърляни по вноските до края – излиза, че ще ги платите 2 пъти. Някои банки искат и 25 лв. за преразглеждането напълно в разрез с правилата, приети от БНБ, в които изрично се казва, че разсрочването е безплатно.

И начисляват лихва за просрочие в периода, в който бавят разглеждането на молбата, което пък е в нарушение на Закона за извънредното положение

Финансови експерти вече предупредиха, че някои банки могат да предложат разсрочване не по правилата, приети заради кризата, а да ви подлъжат да предоговорите кредита на по-неизгодни за вас условия по общите правила, които важат при нормална ситуация. И няма кой да се самосезира за тези престъпления или поне една кутия бисквити да прати на засегнатите. Напротив, целият процес се кичи на реверите на управляващите като грижа за народа в условия на пандемия.

Т.е. правителството не ви е осигурило кредитна ваканция, то е дало нова възможност на банките да спечелят от отчаяното положение на някои граждани. Които, разбира се, ще приемат тежките условия, ако са останали без работа. Защото нямат друг изход и са на колене. Банката разсъждава и действа като психопат, тя няма емпатия. Пред нея е поставена цел – печалба, която тя трябва да постигне на всяка цена. И с готовност се възползва от такива нещастия като пандемия, масова безработица и всенародно финансово затруднение, за да спечели дори още повече. Държавата очевидно няма нищо против дори когато банките нарушават законите, създадени от нея.

Тук-там по медиите се появиха съобщения, че кредитната ваканция ще оскъпи кредитите.  Но това трябва да се разтръби сериозно, хората да бъдат предупредени изрично. Трябва Бойко Борисов да поиска (по аналог с един друг случай с винетки) от финансовия министър

Владислав Горанов и шефа на АТБ Петър Андронов да застанат на градските площади и да викат с мегафони: „Кредитна ваканция няма! Банките ще спечелят от пандемията на ваш гръб!“

И трябва всеки път на вече станалите култови брифинги поне един журналист да задава въпроса: Защо твърдите, че сте осигурили кредитна ваканция като мярка в извънредното положение, като всъщност сте дали още една възможност за оскъпяване на редовно обслужвани кредити?

Проста сметка показва, че сега е по-изгодно да станеш нередовен платец, отколкото коректно да предупредиш банката, че си във временно затруднение. За потребителски кредит от 20 хил. лв. например, кредитна ваканция от три месеца ще оскъпи заема с 300 лв. и ще удължи периода на изплащането със срока на отлагането. За спиране на плащанията до 90 дни (колкото няма да го направят предварително изискуем), ако банката спазва Закона за извънредното положение, дори няма да се начисляват лихви. Така човек може сам да си даде кредитна ваканция от три месеца, без да се изгърбва с допълнителното оскъпяване.

Ако пък банката не спази закона и въпреки това начисли лихви за просрочие (за което, разбира се, няма да бъде наказана), за три месеца те няма да са повече от трийсетина лева. Къде са 30, къде са 300 лв.?

Банките, както вече споменах, са психопати. Те нямат склонност да оценяват твоята коректност, ако си затруднен и честно си го признаеш. Събират си вземанията от когото могат. Некоректните ги отписват и не се занимават с тях, защото е скъпо и неефективно. Коректните ги изстискват, докато пускат вода. Ако си шмекер, ти си на печалба пред тях. Ако си съвестен и изпълнителен, търсят начин да ти вземат още пари.

Народът е масово финансово неграмотен и ще подпише всичко, което му предложат, с фалшивото усещане, че за няколко месеца ще си поеме въздух, докато мисли как да изкара прехраната. Без да си дава сметка, че това ще му излезе през носа. Вече има и директива заеми да се дават и на хора с малки доходи, ако работят във фирми, възползвали се от схемата 60/40 за подпомагане на бизнеса.

Тези хора бързо ще изгубят ликвидност след края на извънредното положение, защото когато държавната помощ за фирмите им спре, най-вероятно ще бъдат съкратени

Кредитите им ще станат предсрочно изискуеми. Най-вероятно тогава закъсалите платци ще се обърнат към фирми за бързи кредити, за които, както знаем, няма задължение да не начисляват наказателни лихви и да разсрочват кредити.  И дерат по три кожи.

Така че сега, когато за всички други бизнеси е ад, за банките и фирмите за бързи кредити е златно време. С любезното съдействие на правителството.

 

Още

БНБ определя до дни критериите за „кредитна ваканция“

БНБ прие кредитен мораториум до 6 месеца

ПИБ начислява лихви за просрочие и при поискана кредитна ваканция

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...