Новини от Пловдив » България » Ангелкова: Очакваме от 1 юли да стартира активен летен сезон
COVID-19 България Важно

Ангелкова: Очакваме от 1 юли да стартира активен летен сезон

Николина Ангелкова
Николина Ангелкова

Очакванията са от 15 юни да започне подготовката, а от 1 юли да стартира активен летен сезон. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която даде брифинг във връзка с проведената видеоконференция с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема „Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“.

Светът ще бъде изключително различен след пандемията, особено в сектор „Туризъм“.

Туризмът формира 12% БВП на страната и 11% от заетостта. Туризмът по цял свят е в тежка и безпрецедентна криза. Предложихме да се създаде Европейски компенсационен фонд за ликвидност на туроператорите и защита на потребителите. Този инструмент е изключително важен за възстановяване на средства чрез доставчиците и потребителите“, каза още тя. Ангелкова посочи, че с това нейно предложение са се съгласили колегите ѝ министри от Гърция, Италия, Испания, Франция, Малта, Кипър, Румъния, Полша и др.

Министрите на туризма са водили разговори и в посока на по-гъвкави режими за туристически визи на граждани от трети страни – такива, които са извън Европейския съюз.

„Наложително е да има план за възстановяване. 20% от средствата определени от ЕК от плана ще са насочени към туризма“, коментира министърът.

„Поискахме единни правила за поетапното отваряне на граници в ЕС и правила за пътуването вътре в Европейския съюз. Искаме и единни здравни стандарти. Хаосът ще е доста по-малък с общите стандарти“, заяви Ангелкова.

Министърът на туризма допълни, че трябва да се възвърне доверието на хората в пътуването.

„За мен всеки един, работещ в сектора, е важен. България не е само море и планини, не е хотелчета и ресторантчета, България е всичко, има множество възможности, каза още Ангелкова.

„Сега е моментът заедно да помогнем на нашата страна, като изберем България това лято, макар и за късна почивка. Заедно можем да помогнем туризмът да се възстанови. Нека подпомогнем българския туризъм – да покажем с общи усилия прекрасните места в нашата страна“, апелира Ангелкова.

„Поддържаме непрекъснат диалог с туроператорите, които не са планирали отказа за след 15 юни за страната ни“, каза тя.

Направили сме предложения, анализирайки всеки конкретен плаж за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени“, каза още министърът на туризма и добави, че предстои среща с асоциацията на концесионерите.Разработено е и електронно приложение за санитарно-хигиенните изисквания по плажовете, което да може да се ползва от всеки летуващ по Черноморието ни, допълни министър Ангелкова.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...