Новини от Пловдив » България » Борисов: Кристин Лагард се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина
COVID-19 България Важно

Борисов: Кристин Лагард се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина

Кристин Лагард  сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина. Това заяви премирът Бойко Борисов при посещението си в Националния център по заразни и паразитни болести. Той уточни, че директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала темата. Заедно с министър-председателя бяха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и финансовият министър Владислав Горанов.

В центъра Борисов се срещна и с проф. Тодор Кантарджиев и отбеляза, че изглежда добре в бяла престилка.

Премиерът разговаря с управителя на държавната фирма „Бул Био” д-р Румен Кофинов.

„Като пожарникар едно време идвах тук на учения и знам че санитарно-хигиенните условия са на най-високо ниво“, разкри Борисов.

От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние, но се нуждаят от средства по няколко проекта, единият от които е изработването на достатъчен брой БЦЖ ваксини.

Премиерът обеща, че ще използва влиянието си върху финансовия министър, за да осигури  финансирането.

Борисов обяви, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

„При лош сценарий, ако се наложи преимунизация, с капацитета, който имаме в момента, няма да може бързо да си свършим работата. Искам да осигурим финансирането, затова съм довел и Горанов. Коронавирусът не е познат, но има реални възможности, както при всеки грип, да се елиминира имунитетът и ваксините, които се правят. По-добре е да направим тази инвестиция и да си утроим капацитета”, заяви Борисов.

„Ние в рамките на по-малко от месец реорганизирахме индустрията си – тъкачна, шивачна, шлемове, очила, облекла. Днес с две решения на МС докупуваме апаратура, PCR тестове. Първият шок го минахме”, коментира министър-председателят.

Той допълни, че е предупредил замеделския министър Десислава Танева да се  намерят най-добрите коне, за да се произвежда серум.

„Тук чувам за змийски серуми. Предупредил съм министър Деси Танева, да види къде има конни бази. Трябват ни около 40 коня, взима им се кръвта, инжектира се, минава определен период и след това кончетата отиват да си пасат, пак живи и здрави. В рамките на седмица да започнем да събираме конете, базата, дезинфекции”, допълни премиерът.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...