Quantcast
Новини Пловдив » Спорт » Български волейболен треньор на 82 г. победи COVID-19 в Италия
COVID-19 Спорт Спорт Важно

Български волейболен треньор на 82 г. победи COVID-19 в Италия

Българинът Петър Кръчмаров, който е волейболен треньор в Италия от близо 30 години, спечели битката с коронавируса. 82-годишната спортна легенда се пребори с болестта след седмици в болница.

Кръчмаров е изтъкната фигура не само за нашия, но и за световния волейбол. Той е бащата на съвременния формат на волейбола, а именно – „грешка-точка“ (т.нар. „рали пойнт систем“). Битката на Кръчмаров с COVID-19, който от 1993 г. живее в Парма (Италия), започва в първите дни на февруари, когато изкарал грип.

Не след дълго обаче участникът в две Олимпиади – в Токио през 1964 г. и в Мексико през 1968 г., се почувствал зле в залата, където тренира отбора от Серия „Д“ Тандрес (Баганцола). Състезателите му се обаждат в Спешна помощ и специалистът е настанен в болница, където разбира, че е заразен с коронавирус.

„И двата ми дроба бяха увредени, не спах изобщо… не можех да се храня, и когато пиех вода, имах чувството, че поглъщам кристали. Дишах трудно. От 8 до 10 март всеки момент можеше да бъде фатален, но след това за щастие отново отворих очи. Това се случи на 10 март сутринта – в стаята ми влезе лекар, който каза: „Ти спечели най-голямата битка в живота си през нощта“. От догодина ще празнувам и датата на второто ми раждане“, разказва Кръчмаров в интервю за „Газета ди Парма“, цитиран от Блиц.

„Беше много по-уморително, отколкото победата в пет гейма срещу САЩ на Олимпиадата в Мексико… Срещу COVID-19 беше третата ми Олимпиада, най-важната… и спечелих златния медал“, добавя волейболната легенда.

Убеден е, че най-лошото вече е зад гърба му и проявява чувство за хумор. „Жена ми Виолета ми казва, че са ме приели в болницата като Бъд Спенсър, а съм си тръгнал като Терънс Хил“, споделя Кръчмаров, добавяйки, че е свалил 20 килограма заради болестта.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...