Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Стефан вече ще пише истории в небесните вестници
Важно Култура Медии Мнения

Стефан вече ще пише истории в небесните вестници

Стефан Северин
Стефан Северин

Галина ГЕОРГИЕВА, Спас КУЗОВ


Стефан Северин – журналист, писател, публицист, бохем и най-вече приятел. Една епоха си отиде с него. Беше от последните енциклопедисти в занаята. Не се страхуваше да защитава дори и най-непопулярните тези, ако беше убеден, че е прав. Което му носеше и доста неприятности. Истински дисидент, по душа и призвание. Левичар по убеждение, но никога нямаше да го чуете да пее в несвяст „Земля в илюминаторе“ с масовките. Безнадежден Дон Кихот и рицар на словото. Един съвременен Йосиф Хербст.

Анализираше политическите процеси в България и света. Не щадеше нито управляващи, нито опозиция. Колегите му и приятелите ценяха всеки написан ред – стилът на Северин беше неповторим. Той беше живата история за политиката и живота в страната по времето на социализма и годините на прехода. Помнеше и най-малките подробности, които в съзнанието на много други бяха избледнели. С часове можеше да разказва политически вицове от соца и най-новите за Борисов и други герои на съвремието ни. Не се обиждаше ако му кажеш, че поредният анекдот не струва, веднага вадеше от ръкава друг и така безброй. Душата на компанията. Винаги.

Стефан знаеше как да накара читателя да се замисли и да надникне в дълбочината. Голям разказвач и сладкодумец, а през последните години сред най-яростните критици на властта. С неподправено чувство за хумор, а понякога саркастичен до крайност: “Истерия за тоалетна хартия, някои си мислят, че коронавирусът влиза през задника.” Не пестеше истината, както той я разбираше.

За всяка своя теза вадеше аргументи и факти с дати и действителни герои. Умееше дори за соцпанелките да говори с любов.

Много обичан и много мразен. Средно положение нямаше. За прямотата и враговете му го уважаваха.
Нямаха край историите му от първо лице за политици, за известни личности, поети, писатели, журналисти, с които е общувал и работил преди и след промените. Можеше със самочувствие да говори за срещите си с Веселин Ханчев, Георги Джагаров, Орлин Василев, Давид Овадия, Андрей Германов, Станислав Сивриев, Емил Елмазов, Никола Радев, Борис Димовски, Георги Константинов. С Ирина Чмихова, Емил Димитров. С десетки имена от бохемата и дисидентите, а също и с управленския елит от Живково време.  А със Стефан Продев бяха много близки приятели.

Често повтаряше какво му написал Продев: Адаш, не вземай перото, когато съвестта ти е приспана!

Стефан Северин беше журналистът, който вкара в затвора още през 1988-а година страховития герой от ъндърграунда на 90-те Стефан Мирославов-Крушата. В статия в “Работническо дело” описа безобразията, които върши в Ловеч националът по борба, а резултатът е 2 години затвор за Крушата, разжалване от лейтенантско звание от армията и изхвърляне от националния отбор.

В последните години издаде три книги и описа историите на своя живот – „Огледало за обратно виждане“, „Фейсбук не е танго за двама“ и „ За какво беше всичко…“.

Стефан Северин е роден на 1 януари 1949 година в Полски Тръмбеш, учил е в Габрово, а преди да навърши 17 години, започва да работи като помощник-огняр в ТЕЦ-а. Работи и учи във вечерната гимназия. От млад е любимец на жените, но голямата му любов си остава съпругата му, за която се жени още като ученик, а тя е… учителката му по математика.

Минал е през „Балканско знаме“, „Работническо дело“, „Дума“, „Марица“, „Акцент“, „Новият глас“. Навсякъде е оставил своя почерк. Уволняван, но никога не се оплака. Уверен, че е прав.

Наред с романтичите си възгледи, които понякога изглеждаха доста ретро, Стефан попиваше прогреса по свой начин – интернет, фейсбук. Колегите още се превиват от смях, когато накара Красимир Димовски да замени пишещата машина с компютър.  Просто му скри старата „Марица“, производство на ЗЗУ от 1979-а, и постави кутията на компютъра с клавиатура и мишка. Бат’ Краско крещя, скуба си дългите коси, пък влезе в модерните времена.

В последното десетилетие Фейсбук беше територията на Стефан, където не пестеше истини, а стотици хиляди го четяха и цитираха.

Подавал е ръка на много млади колеги, показвал им е как да намерят верния път към словото и истината. Усмихваше се и казваше: „Не се плаши, всичко ще е наред! Исках да те хвърля в дълбокото, за да разбера ще изплуваш ли, или ще се удавиш!“

В последната си книга „ За какво беше всичко…“ споделя: „Питат ме – защо пишеш толкова във Фейсбук? Аз съм вестникар и винаги съм твърдял, че във вестниците е голямата и истинска журналистика. Другото е ала-бала. Няма нищо по-хубаво сутрин от кефа да палнеш цигарка и да те опиват ароматите на кафе и печатарско мастило. Съдбата ми даде дар да работя във вестник с един милион тираж – рекорд за всички времена в България. „Дума“ беше вестникът, в който се чувствах професионално най-уютно. И все пак – свободата, която дава най-мощната социална мрежа – Фейсбук, е неповторима.“

Пак в последната си книга пише: “Животът на всеки е едно изречение, слагаме запетаи, а си мислим, че това са удивители. И почваме уж изначало да редим дните – думички“. „Не, не може „венецът на природата“- човекът да свършва в един трап. Смъртта е само преход към друга форма на живот. А тук ще гледаме бъдещето през очите на своите деца и внуци.“

Стефан ще продължи да пише на едно по-добро място, редом до десетките приятели, които си заминаха през последните години.

Стефане, и на планьорките в Ново село твоят стол край масата винаги ще е запазен.

„ЕПИЛОГ НА ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ: Мернах някъде вчера в архивите си, че правя десет години , откакто пристъпих прага на Фейсбук! Десет златни годинки! Срещнах толкова доброта, толкова милост и истински хора. Срещнах и буци лицемерие! Написах три книги, една за мрежата: „Фейсбук не е танго за двама”. Публукувах над сто хиляди текста. Получих доста разбиране и доста псувни. На десетата година Животът ме рани в движение.Горивото ми свърши до тук. СБОГОМ, ПРИЯТЕЛИ И ВРАГОВЕ!“

Сбогом, приятелю!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...