Новини от Пловдив » Спорт » Тити Папазов взима акциите на Васил Божков в ПФК „Левски“
БГ Футбол Спорт Спорт Важно

Тити Папазов взима акциите на Васил Божков в ПФК „Левски“

Тити Папазов
Тити Папазов

Константин Папазов ще получи от Васил Божков мажоритарния дял от акциите на ПФК „Левски“, съобщи „24 часа“.

Георги Попов, който е дясна ръка на Васил Божков, стана официално мажоритарен собственик на „Левски“ на 6 март 2019 г., наследявайки Спас Русев, след като през февруари същата година от компанията на Васил Божков – „Нове Холдинг“, обявиха, че бизнесменът се ангажира с управлението на „Левски“. По покана на Божков оперативната власт бе поета от Павел Колев.

Георги Попов придоби 86,6% от акциите на дружеството. 10% са собственост на тръст „Синя България“, а останалите – на дребни акционери.

В края на януари 2020 г. обаче се разразиха сериозните проблеми за реалния собственик на „Левски“ Васил Божков, на когото прокуратурата повдигна редица обвинения. Самият Божков потърси убежище в Обединените арабски емирства и от февруари е в Дубай.

Футболният „Левски“ остана и без благодетел, а заради блокирането на сметките на компании на Божков, клубът вече не можеше да получава и средства от основните си спонсори.

С редица акции феновете събираха пари и заслужиха да бъдат наричани „основен спонсор на клуба“ през въпросните месеци на криза. Впоследствие дойде и извънредното положение заради пандемията от коронавирус и ситуацията на „Герена“ стана крайно критична. Основен приоритет остана погасяването на вноските към НАП. Шефове и треньори работят без пари, още след появата на проблемите на Васил Божков и компаниите му, а след това играчите се съгласиха да намалят заплатите си наполовина по време на извънредното положение.

В същото време мажоритарният дял от акциите са си във Васил Божков – или официално в Георги Попов. Това поставяше на карта бъдещето на клуба.

Намереното към момента решение е съгласието на Васил Божков акциите да бъдат прехвърлени на Константин Папазов. А след това ще се подсигуряват и средства за по-дълъг хоризонт и стабилност в „Левски“.

Днес сутринта на „Герена“ се проведе среща между изпълнителният директор на „Левски“ Павел Колев с някои от тарторите на „синята“ агитка и самия Тити Папазов. На срещата присъстваха председателят на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян, Любомир Костадинов–Младежа и Илия Христов от сдружение „Сини Сърца“.

След срещата Павел Колев, „сини“ ветерани и служители в клуба поднесоха венец на паметника на Георги Аспарухов на „Герена“, тъй като днес се навършват 77 години от рождението на Гунди.

На 30 април от „Герена“ публикуваха на вниманието на акционерите си и годишния финансов отчет за 2019-а.

От документите, официализирани на сайта на “сините”, стана ясно, че през изминалата 2019 година дружеството е изплатило заплати за 13,5 млн. лева. “Левски” обяви и печалба от почти 2 млн. лв. за изминалата година. Приходите за 2019-а са в размер на 24 691 000 лева, което е почти двойно повече спрямо 2018 г.

Към 31 декември 2019 г. акционерният капитал на дружеството е 30 669 974 лева, разпределен в същия брой акции по 1 лев номинална стойност.

Шефовете от “Герена” предоставиха информацията на вниманието на притежателите на акции. “Уважаеми акционери на ПФК “Левски”, предоставяме на вашето внимание годишните финансови отчети за годината, приключваща на 31.12.2019 г., както и доклад на независимия одитор “Желязков Одит 2004 ООД”, написаха от клуба, след което предоставиха и пълната документация.

След 9 поредни години на загуба, на десетата “Левски” за първи път е на печалба. Това става ясно от изнесените данни. Точният размер на печалбата за 2019-а е 1,963 млн. лв. За сравнение загубата за предходните 9 години е както следва: 2010 (1,2 млн.), 2011 (12,939 млн.), 2012 (5,009 млн.), 2013 (8,494 млн.), 2014 (5, 638 млн.), 2015 (3,766 млн.), 2016 (1,856 млн.), 2017 (874 хил. лв.), 2018 (4,048 млн.).

“Към 31 декември 2019 г. регистрираният капитал на дружеството е в размер на 30,67 млн. лв. и надвишава нетните активи на дружеството, които са отрицателна величина в размер на 8, 437 млн. лв. Това може да породи съществено съмнение относно възможността на дружеството да продължи дейността си като действащо предприятие. Ръководството е уверено, че дружеството ще поддържа нормална дейност чрез финансова подкрепа от основните акционери в случай на необходимост”, пише във финансовия отчет.

Към датата на отчета клубът е имал задължения от 693 хил. лв. неизплатени трудови възнаграждения за декември 2019 г., но към датата на съставяне на баланса тези пари са били изплатени.

Всички данъчни задължения към датата на отчета са обезпечени към НАП.

През 2019 г. от други клубове са получени суми в размер на 2,907 млн. лв – 79 хил. за компенсация за обучение и развитие на футболисти, 56 хил. за наем на състезателни права и 2,772 млн. за продадени състезателни права.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...