Новини от Пловдив » Бизнес » Спасяват летния сезон с ваучери, чадъри и шезлонги без пари
Бизнес България

Спасяват летния сезон с ваучери, чадъри и шезлонги без пари

Коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти се разбраха за мерките в туризма, строителството и земеделието. Ще има ваучери за ползване на туристически услуги, за да се подпомогне сектора. Предстои да бъде уточнено кой може да ползва тези ваучери, какъв ще бъде техният размер и кога ще могат да се ползват. Те ще се дават на хората, които нямат задължения към държавата. Сред подпомогнатите ще са и учениците, които ходят на екскурзия.Това лято шезлонгите и чадърите по плажовете ще бъдат безплатни. Разстоянието между масите на открито в заведенията – вместо 2,5 м, ще е  1,5 м. Това обявиха на извънреден брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев от ГЕРБ, вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и народният представител и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Вицепремиерът Дончев посочи, че ще бъдат разработени няколко хипотези, според това кога ще стартира туристическият сезона – юни, юли или август.

„Получихме предложения от партньорите, всяко от тях трябва да бъде прецизирано внимателно. Да се оцени социално-икономическият ефект и дали можем да си го позволим. Разговорите не могат да се превръщат в това кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите. Това не е целта и на нито един от коалиционните партньори“, коментира Томислав Дончев.

„Днес заседането продължи повече от два часа и половина. Дебатирахме по темите, свързани с някои аспекти от икономическото развитие на страната след коронавируса. Двете парти от Обединени патриоти внесохме различни предложения, свързани с туризма. Още от първия ден на пандемията говорим за това, че един ден тя ще свърши, без да е ясно как ще излезем от нея. Икономическата криза ще има отражение не само върху икономиката, но и върху демографията, защото някои наши сънародници ще се принудят да се качат на първия самолет за нанякъде, ако не успеят да си намерят трайна работа тук“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Целта на мерките, които партиите в ОП предлагат за обсъждане, е да се подпомогнат онези отрасли, които не са свързани с външни големи производители”, добави Каракачанов.

Валери Симеонов обясни, че към момента няма яснота какъв ще е размерът на ваучера, с който част от гражданите ще могат да ходят на почивка. Не е уточнено и кой ще има право на такава държавна помощ.

„Масите на заведенията ще могат да се резполагат на 1,5 метра, а не както беше до момента 2,5, а всички сервитьори ще могат да работят с шпемове, а не да са задължително и с маски.Това, което сме постигнали още е до 15 юни да се удължи срокът на строителството в националните курорти. Дотогава така или иначе туризмът няма да тръгне. Само за 2020 строителството по курортите ще бъде удължено. Общинските съвети ще имат възможност да удължат тези дати“, обясни Валери Симеонов.

Той допълни, че в строителството има голям потенциал за осигуряване на работни места. Ще се строи ускорено АМ „Хемус“, пътят Ботевград-Монтана, ще се продължи работата по тунела Шипка, Северният обход на Бургас.

Валери Симеонов обясни още, че ще се ускори работата и по ремонта на язовирите , а коалиционните партньори са коментирали и въпроса за евентуално подновяване на работата по санирането.

Той анонсира и мерки в посока инвестиране в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и култури.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...