Quantcast
Новини Пловдив » България » Румен Радев: Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените
България Важно

Румен Радев: Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените

Румен Радев
Румен Радев

Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените. Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни. Нека днес в този светъл за всеки българин празник, отдадем признателност към нашата армия. Това заяви в своето слово по случай Деня на храбростта и празник на армията президентът Румен Радев.

„С единството на меч, дух и слово България успяваше в бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. И в най-тeжки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството, преминала през безчет изпитания. Извоювала бляскави победи, изградила легендарни пълководци.

Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест. Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията“, допълни държавният глава.

„След десетилетия на експерименти, на съкращения и недоимък българската армия пое по дългоочаквания път на модернизацията. По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Съвременно въоръжение ни е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при рационални и ясни критерии и процедури, при единен подход към видовете въоръжени сили. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес,но в същината му стои винаги човекът – неговата професионална подготовка, кадрово развитие и социален статус“, каза още държавният глава.

Той благодари на военнослужещите, че продължават да отстояват каузата България с професионализъм и всеотдайност.

Допълни, че днешният 6 май е по-различен. „Днес няма да има парад и гражданите няма да видят армията на площада и в небето, но нашите военнослужещи отново са на своя пост и ще демонстрират своите умения“, увери Румен Радев.

„6 май е и ден на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непреклонни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата на народа и неговото достойно бъдеще. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие, каза още държавният глава.
Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с емпатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека почетем всекидневната храброст на достойния българин, който изрича истината и не се примирява с несправедливостта и произвола, каза Радев.

И се обърна към младите българи: Вие сте призвани да направите решителните крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България. Вие ще трябва да успеете и да побеждавате там, където днес не успявате. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вените ви тече кръвта на поколения храбри българи. Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените.

Нека всяко изпитание ни прави по-силни, по-човечни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата бодрост, но и от нашата дързост и задружни усилия, завърши държавният глава

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...