Новини Пловдив » Важно » 70 български работници блокирани в Париж, не ги пускат във Франция
Важно Свят

70 български работници блокирани в Париж, не ги пускат във Франция

70 български граждани, сезонни работници в земеделието, са блокирани на летище в Париж, след като не са били допуснати да влязат на територията на Франция, съобщават от МВнР.

Посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с тях. Групата е пристигнала на летище Шарл де Гол в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма.

Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати, съобщи bTV .

Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници.

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години.

Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти.

Посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса, съобщават от МВнР. Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят блокираните българи.Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция.

По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище Шарл де Гол, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми.

Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със семействата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.

МВнР се е свързало с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция Главна инспекция по труда, за да извършат проверка.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close