Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Николай Радев за матурите: В Английската по 7 зрелостници в стая, квесторите с маски
Важно Образование Общество Пловдив

Николай Радев за матурите: В Английската по 7 зрелостници в стая, квесторите с маски

Николай Радев

Галина ГЕОРГИЕВА

Каква е подготовката за предстоящите матури в 12 клас? С този въпрос се обърнахме към директорите на трите елитни гимназии в Пловдив – Английската, Руската и Търговската. Вече е ясно, че ДЗИ по БЕЛ ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците.

“ В ЕГ „Пловдив“ сме подготвили 30 стаи за провеждане на матурите по БЕЛ и английски език. На първия държавен зрелостен изпит ще се явяват 210 ученици, а на втория – 190. Във всеки кабинет ще има по 7 зрелостници, така че разстоянието между тях ще е доста голямо. В стаята ще има по един квестор, а в коридорите ще са повече“. Това заяви пред ПловдивПрес директорът на Английската гимназия Николай Радев. Той допълни, че по искане на МОН е направено преразпределение на кабинетите.

Английската гимназия в Пловдив, снимка: ПловдивПрес
Английската гимназия в Пловдив, снимка: ПловдивПрес

Директорът на елитното училище сподели, че обмисля какво ще е разположението на учениците в двора на училището и как ще бъде организирано влизането през двата входа. Вече е ясно, че за да няма струпване на много хора на едно място, ще се разчита на полицейски екипи.

Във връзка с предпазните средства, Радев увери, че на квесторите ще бъдат осигурени маски и ръкавици.

„Дезинфектанти сме закупили отдавна. За шлемове не съм мислил, нямам представа каква е ползвата от тях, на лекарите се купуват по-скоро очила с маски. Температура не знам дали ще се наложи да мерим на учениците, но ако е така все пак учител не може да реши да отстранява ученик от изпит. Надявам се в новите  инструкции да е помислено за всяко нещо. Моите притеснения са и във връзка с това, че учителите ще се наложи да имат по-близък контакт с учениците при раздаването на материалите и получаването на пликовете с готовите работи след това  и трябва да се помисли по този въпрос“, коментира Николай Радев.

Той се похвали, че в Английската гимназия дистанционното обучение протича нормално, има реален учебен процес, даже някои ученици се оплакват, че са по-натоварни.

Директорът на ЕГ „Пловдив“ е категоричен, че трябва да има балове, но не сега. „И юли месец могат да се проведат, ако ситуацията го позволява и правителството и Националния оперативен щаб разрешат. Смятам, че децата трябва да си изживеят хубавите моменти. Но все пак здравето им е най-важно и в следващите дни не трябва да се допуска събиране на много хора на едно място. Знам, че нашите ученици по традиция искат да проведат т.нар. Бели нощи, но ще ги отложим“, обясни Радев.

Всяка година на 15 май Английската гимназия организира официално тържество за изпращането на випуска, но сега то също няма да се проведе на този ден. „Надявам се, че към края на юни да паднат ограниченията и тогава ще направим връчването на дипломите, защото децата го заслужават“, каза още Николай Радев.

Каква е подготовката в ЕГ „Иван Вазов“ и Национална търговска гимназия – четете след малко

Още новини по темата

Иванка Киркова пред Plovdiv-Press: Ще проведем матурите за 7 и 12 клас при строги мерки

Вълчев: Учебната година ще приключи дистанционно

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...