Новини от Пловдив » Бизнес » Синдиците на КТБ си взеха обратно 125 млн евро от БТК
Бизнес Важно Портфейл

Синдиците на КТБ си взеха обратно 125 млн евро от БТК

КТБ
КТБ

След дългогодишни съдебни спорове в България и Великобритания на 7 май по сметка на „Корпоративна търговска банка” АД са постъпили почти 125 млн. евро, съобщават синдиците на банката. Това е сумата, с която през 2012 г. КТБ АД е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК.

Положителната развръзка е успех както за синдиците на банката, така и за хилядите вложители на банката, защото с постъпилите почти 125 млн. евро съществено се увеличават събраните парични средства в масата на несъстоятелността и съответно с нея ще нарасне сумата, която ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания.
Сумата ще бъде разпределена, след като синдиците изготвят втора сметка за разпределение. Първата такава сметка за 570 млн. лв. беше изготвена още през 2017 г., но тя беше обжалвана и разплащането стана чак през 2019 г.
В началото на 2020 г. синдиците вече обявиха, че „активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), като се очаква скоро тя да бъде обявена в Търговския регистър“.

Най-големият кредитор на КТБ с около 75% от вземанията е Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Това значи и че около 75% от парите от БТК и останалата набрана сума ще бъдат платени към фонда, посочва investor.bg.

Припомняме, че през ноември 2019 г. United Group сключи сделка за придобиване на Vivacom за 1,2 млрд. евро, по информация на финансовото издание Financial Times. United Group ще е шестият собственик на БТК от приватизацията на телекома. Купувачът беше избран в началото на ноември миналата година.

United Group е собственост на BC Partners, който я купи от американския фонд KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като развива бизнес в още 6 държави в региона на Югоизточна Европа.

Компанията поиска разрешение от европейските регулатори по конкуренцията за сделката в началото на месец март. ЕК разреши сделката през април.

Още

Кредитори на КТБ с огромни претенции накарали ПФК Ботев да се откаже от концесията

Започват разплащанията с кредиторите на КТБ, Доган е в списъка

Стив Ханке дал на Петър Стоянов доказателства за корупция още преди 20 години

Гешев написа писмо, поиска Цветан Василев да бъде върнат в България

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...