Quantcast
Новини Пловдив » България » Ангел Кунчев: COVID-19 ще се самоограничи! На море може, но на 3 метра разстояние
COVID-19 България

Ангел Кунчев: COVID-19 ще се самоограничи! На море може, но на 3 метра разстояние

Ще има самоограничаване на инфекцията с коронавирус, рано или късно. Никой не може да каже кога ще се случи. Не ми харесва това, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията. Това каза пред Диана Найденова в предаването „Събуди се“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции. А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно. „Този, който не спазва правилата и препоръките трябва да бъде наказван“, коментира доц. Кунчев.

„В България имаме привилегията да видим различните картинки. Ако в страната се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия. Няма да е италианският вариант, нито този в Ню Йорк, но ще бъде много тежко“, предупреди доц. Кунчев.

Той допусна, че ситуацията във Видин може да се повтори в други райони в страната, да се налагат строги мерки и ограничения. „В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с много жертви“, обясни главният държавен здравен инспектор.

„Основната цел беше да контролираме инфекцията, но все пак без да изпускаме всички странични ефектии върху психическото състояние на хората, и върху икономическия живот. Тази пандемия успя да промени живота на всеки един човек, за разлика от други заболявания, които страдат отделни групи. Тук няма човек, който да не е засегнат, промениха се плановете ни за лятото. Даваме си сметка за това“, коментира доц. Кунчев.

„Това, което правим, се отразява на бройката на заболелите след 1 седмица. Ако позволим на по 20-30-50 души да се събират по заведения, това неминуемо ще доведе до пламаване на нови огнище и налагане на нови рестрикции“, предупреди Кунчев.

На въпрос защо една от мерките на щаба е да не се сяда по пейките в парка, след като вирусът няма как да се предаде от пейката на човек, държавният главен инспектор отговори, че всъщност няма нищо лошо да седнат по двама души от семейство.

„Вярно е, че тук шансът за заразяване така е много малък. Още повече, че на открито, под слънчева светлина, е малко вероятно да пипнем вируса. Идеята е да не позволяваме много близки контакти между хората. въпросът е, че понякога се опитваме да компенсираме личната безотговорност на някои с общи мерки и според мен това не е правилно. Този, който не спазва правилата, трябва да бъде контролиран. Но то не бива да е като наказание за всички“, изтъкна експертът. Той изтъкна, че много хора са спазвали стриктно мерките на щаба, за което им благодари. Някои дори не излизали от вкъщи по месец-два.

„Всеки може да отиде на море, да спазва 2-3 метра разстояние един от друг. Така ще изкараме нормално лято и ще се върнем есента, да видим какво ни е подготвил коронавирусът“, допълни Кунчев.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...