Quantcast
Новини Пловдив » България » Държавата отпуска още 5 млн. лв. за подкрепа на културната сфера
България Важно Култура

Държавата отпуска още 5 млн. лв. за подкрепа на културната сфера

Боил Банов
Боил Банов

Държавата отпуска още 5 млн. лв. за подкрепа на културната сфера, и по-специално за т. нар. свободни артисти – актьорите, режисьорите, сценографите, художници, певците, музикантите, танцьорите и всички, работещи в сферата на изкуството. Това обяви министърът на културата Боил Банов. Досега държавната помощ за културния сектор беше 2,5 млн. лв.

По 500 000 лв. ще получат програмите за създаване на нови театрални, музикални и танцови постановки. Със същата сума ще бъде финансирана и една съвсем нова програма – за проекти в областта на визуалните изкуства. Още 800 000 лв. ще бъдат дадени за разпространение на вече готовите продукти в различните сфери на изкуствата, за пътуване в страната и т. н.

Фонд „Култура“  ще бъде захранен с още 2,2 млн. лв. – за подкрепа на свободни творци и НПО-та, малки авторски кина и цирка  – 1,5 млн. лв,. и още 700 000 лв за малки проекти, свързани с единични артисти за културни проекти в интернет.

Други над 7 млн. лв. по Норвежката програма ще отидат за подпомагане на съвременни изкуства.

Зрителите на културни събития задължително ще бъдат маски, но според министър Банов би било абсурдно и изпълнителите на сцената също да са със закрити лица. Театрални и музикални постановки на закирто засега не са позволени, защот има живи хора на сцената, за разлика от кината.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...