Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Зам.-кметът Илия Кирчев пред ПловдивПрес: Денонощно мислим за съкращения
Важно Градът Интервю Мнения Община

Зам.-кметът Илия Кирчев пред ПловдивПрес: Денонощно мислим за съкращения

Зам.-кметът Илия Кирчев
Илия Кирчев
  • Сега обаче е тежък момент за освобождаване на хора, а и синдикатите много активно се противопоставят на всяка идея за съкращения
  • Ако вземем нов заем, той ще бъде с голям гратисен период  и на практика, когато той изтече, ние ще сме приключили с всички стари заеми
  • Искам да има нов полъх и нова мотивация за раздвижване на закостенялата система

Зам.-кметът по финанси, икономика и здравеопазване Илия Кирчев е завършил финанси. В студентските си години за кратко е бил репортер във в. „Денят“. След това основната част от кариерата му преминава в банковия сектор – работил е в Агробизнесбанк, Алианц, Биохим, Първа инвестиционна, Пощенска и Българската банка за развитие. През ноември м. г. влезе в общината по покана на кмета Здравко Димитров.

Интервю на Ваня ДРАГАНОВА


– Преди месец прогнозирахте, че между 40 и 50 млн. лв. няма да влязат в бюджета заради извънредното положение. Реален ли е рискът толкова голяма сума да не може да бъде събрана, г-н Кирчев?

– Да, но 50 млн. лв. е крайно песимистичният вариант. Към края на март в бюджета са влези 9 200 000 лв. по-малко спрямо същия период на м. г. Тепърва ще правим анализ какво е  състоянието към края на април.

– Една от антикризисните ви мерки е да отложите плащането на последните вноски от Чомаковия заем за 2022 г. Налага ли се наистина това?

– Да, успяхме да получим разрешение от Райфайзенбанк за отлагане с 2 години. Остатъкът е около 4 млн. лв. На предстоящата сесия ще актуализираме бюджета с около 6 млн. лв., като идеята е да има нова актуализация през септември.

– Разбирам, че се намираме в ситуация на намалени приходи и увеличени разходи, но идеята да се тегли нов заем до 120 млн. лв. беше мотивирана и с факта, че през т. г. кредитът, теглен от Иван Чомаков, изтича. Не се ли страхувате, че това отлагане няма да изглежда добре?

– Не, защото, ако вземем нов заем, той ще бъде с голям гратисен период и на практика, когато той изтече, ние ще сме приключили с всички стари заеми. И оттук нататък, без да увеличаваме данъците, всяка година плащанията по обслужването на кредитите ще намаляват.

– С актуализацията на бюджета взимате парите за новата детска градина в „Южен“. Знаете ли колко е нужна тази детска градина на района?

– Знаем, но ще я обезпечим финансово догодина. Предпочитаме да наблегнем на тези важни пътни артерии, които кметът е заложил в своята програма. Пробивът под гарата започва и ние пренасочваме парите от детската градина към ремонта на ул. „Даме Груев“ – това е приоритетна улица в този момент. Това показват и нагласите на хората, проучихме ги.

– Договорът за пробива вече е подписан. Вие нясно ли сте все пак каква ще е съдбата на Бетонния мост?

– Ние ще направим всичко възможно Бетонният мост да остане. Но и при това положение ул. „Даме Груев“ остава много важна връзка.

– Какво става с плановете да теглим нов заем?

– Нашата идея е максимално да развием инвестиционната програма с финансиране по 3 направления – европейски средства, държавна субсидия и кредити от Европейската инвестиционна банка – това е банката за развитие на Европейския съюз. Има и други финансови институции, които в момента биха могли дори да дадат безлихвен кредит. Фондът на фондовете например има интересни програми. Инвестиционните програми на държавата и общините ще бъдат ключови за възстановяването от кризата.

– Но няма да можем да разчитаме на голяма помощ от държавата, защото и тя е в криза.

– Да, но за държавата е по-лесно да вземе голяма заем при добри условия.

– Извънредното положение показа много неща – включително, че куп дейности в администрацията може да се вършат неприсъствено и електронно. Мислите ли за съкращения, за да бъдат намалени разходите?

– Денонощно мислим в тази посока, но е много трудно, защото има и социален елемент – сега е тежък момент за освобождаване на хора. Синдикатите много активно се противопоставят на всяка идея за съкращения. Ние ще направим някои предложения в този аспект – всеки момент на сайта на Община Пловдив ще бъде качено предложенито за сливането на трите общински предприятия – „Чистота“, „Градини и паркове“ и „Дезнифекциозна станция“. Към тях ще бъде добавена и новата компостираща инсталация, която е пред получаване на акт 16. Създавайки това мегапредприятие на едно място, ние първо съкращаваме администрация, второ, оптимизираме разходи от синергията на използване на материалните активи и трето, при една ясна програма за машинно почистване можем да се лишим хората, които почистват улиците с метли.

– В това също има социален елемент. Малцината хора от етническите махали, които работят, са служители именно на „Чистота“ и „Градини и паркове“.

– Така е.

– Промени в други общински предприятия ще има ли? Например в Инсинератора кипи една-единствена дейност и тя е взимането на заплати.

– Управителят на дружеството няма вина, довършването на Инсинератора се е забавило много във времето. Сега сме напът да отпушим този проект и Инсинераторът много бързо ще върне похарченото от него и ще излезе на печалба. Моите прогнози са, че това ще стане за 1 година. Ще слеем зоопарка със Зооветеринарния комплекс, както е било преди.

– Не бяхте доволен шефката на „Местни данъци и такси“ Цвета Попова и я сменихте с братовчеда на Петър Стоянов – Рашко. Не се ли опасявате, че твърде много хора от фамилия Стоянови са на ключови позиции в общината?

– Аз не коментирам фамилиите на хората. Когато един човек се задържи прекалено дълго на един ръководен пост, няма значение дали е Цвета Попова, или друг, добива една рутина. Нищо старо не се забравя, нищо ново не се научава. Искам да има нов полъх и нова мотивация за раздвижване на закостенялата система, за подобряване на събираемостта на данъците и таксите чрез повече електронни услуги. Ако това стане, и там може да има оптимизация на щата.

– А нов полъх във фондация „Пловдив 2019“ ще има ли?

– Надявам се, че ще има. Още е рано да ви съобщя новина. Трябва да решим какво ще е бъдещето на тази фондация.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...