Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Яница и Васил от Английската: Искаме матури! Балът може и да почака заразата да стихне
Важно Мнения Образование

Яница и Васил от Английската: Искаме матури! Балът може и да почака заразата да стихне

Яница и Васил са категорични, че матури трябва да има.

Галина ГЕОРГИЕВА


Дебатът да има или не матури за 12 клас върви в последните дни с пълна сила. Зрелостници поискаха ДЗИ да отпаднат, а сред мотивите им са онлайн обучението и страх от зараза от коронавирус. Министърът на образованието Красимир Вълчев вече обяви датите – 1 юни по БЕЛ, 3 юни – по предмет по избор, 2 и 4 юни –изпити по желание, 5 юни –за придобиване на професионална квалификация.


Яница Димитрова и Васил Мумджиев от 12 А клас в Английската гимназия в Пловдив искат матурите да се проведат. Пред ПловдивПрес двамата обясниха, че не приемат аргументите на някои свои съвипускници за отпадане на държавните зрелостни изпити, защото подготовката е дълъг процес и двата месеца дистанционно обучение не може да унищожи труда, който са полагали в продължение на години. Те са категорични, че такова е мнението и на много техни съученици.

„Ние сме отговорни хора, вече сме пълнолетни, подхождали сме сериозно към учебния процес, защото знаем, че ни предстоят изпити в края на 12 клас. В ЕГ „Пловдив“  имаме 7 часа седмично БЕЛ и сме добре подготвени за матурата. Вярвам, че това се отнася за голяма част от дванадесетокласниците в България. Това че два месеца се провежда дистанционно обучение, не е причина ДЗИ да бъдат отменени. Ние по-подготвени отсега няма да бъдем! Имах възможност да прочета т.нар. петиции и отворени писма до министъра на образованието, според мен те са неоснователни“, заяви Яница Димитрова.

„В писмото до МОН се посочва, че не сме подготвени и дистанционното обучение не е било достатъчно ефективно. Това не са основателни аргументи, защото матурата по БЕЛ включва материал от 11 и 12 клас, учителите са ни го преподали и сме имали упражнения. В цялата тази ситуация с извънредното положение и онлайн обучението не е честно някои хора да се възползват и да настояват за отмяна на ДЗИ. Има закон и трябва да се спазва. Би било по-сложно матурите да се отменят, отколкото да се проведат. Оценката от ДЗИ влиза в дипломата, а без нея няма как да кандидатстваме“, коментира  Васил Мумджиев.

Според зрелостниците от ЕГ „Пловдив“ решението на МОН да  отпаданат „Тютюн“ на Димитър Димов, „Железният светилник“ на Димитър Талев и лириката на Никола Вапцаров е съобразено със ситуацията. „Не всички ученици са имали достъп до дистанционното обучение. Освен това не всички са имали възможността да изучат докрай целия материал – в някои училища може да са започнали даден автор и да са го довършили във виртуална среда, в други – да са го изучавали изцяло онлайн. Така че това решение е добре обмислено. Може би за класовете, на които им предстои да се върнат в училище следващата година, ще трябва да се направи някакво преразпределение на учебния план и да наваксат пропуснатото“, споделя Яница.

Двамата с Васил са убедени, че ще бъдат взети стриктни мерки за провеждането на изпитите и няма да се допусне зараза от коронавирус. „Ще сме по-малко ученици в класната стая, ще носим маски, ще има дезинфектанти. Важно е всеки от нас да е отговорен към останалите. Колкото и време да продължи да се разпространява коронавирусът, не може да се изолираме напълно. Животът трябва да продължи сега, а не да чакаме вирусът да изчезне“, казва Васил.

Според  Яница риск има навсякъде, дори и да се спазват мерките, но страхът не е добър съветник. „Не може животът да бъде поставен на пауза или спрян изцяло“, допълва тя.

Яница Димитрова
Яница Димитрова

Абитуриентката ще се яви на втора матура по немски език. Решила е да кандидатства в Германия, избрала си е и специалност, свързана с класическа китара. От четири години свири на класическа китара, печелила е награди на конкурси и фестивали в България и чужбина, участвала е в майсторски класове. „Класическата музиката винаги е била част от моя живот, прекарвала съм доста време в слушане и опити да анализирам след това. В семейството ми няма музиканти. Когато бях малка, майка ми ме водеше на концерти на Пловдивската филхармония, както и на опера. Китарата сама ме намери един ден и съм благодарна на първата си учителка Теодора Бояджиева, както и на преподавателите Кристиан Крумов и проф. Стела Динкова. Започнах най-напред с електрическа китара, след това минах през акустична и накрая се спрях на класическата. Миналата година спечелих  трето място в конкурс за класическа китара в България и едногодишна стипендия от МОН. Имам една първа награда в трета възрастова група в Международния конкурс за класическа китара „Тракия“ – Комотини, Гърция от 2018 година.

През 2019-а се явих в категория без възрастови ограничения, въпреки че тогава бях само на 18 години и успях да взема трета награда. В моята група сред участниците имаше студенти и преподаватели“, изброява успехите си Яница.

Васил е избрал да държи втора матура по английски, защото от тригодишен изучава езика.

Васил Мумджиев
Васил Мумджиев

Той ще кандидатства медицина в Пловдив и ходи на частни уроци по биология и химия. Майка му и баба му са медицински сестри и той е решил да следва техния път. Иска да се реализира в България, убеден е, че тук има бъдеще за младите хора

Категоричен е, че със съучениците си искат да имат абитуриентски бал.“Това е традиция и не може нашият випуск да е ощетен. Точно в деня, в който обявиха извънредното положение, успях да си купя костюм. Всички чакаме да обявят деня. Министър Вълчев каза, че може да е юли или август. Няма значение кога ще е, по-важно е да сме здрави и епидемичната обстановка да го позволи. Според мен всякакви събирания по-рано не са добра идея и не бих присъствал на подобно нещо“, признава дванадесетокласникът от ЕГ „Пловдив“.

Още новини по темата

Катрин и Мария от Руската гимназия: Матури трябва да има!

Цветелина Драганова: Матурата е изпит по зрелост! Важно е учениците да са спокойни

Вихра Ерамян: В Руската ще даваме маски и на учениците, в стая ще са по 9

Николай Радев за матурите: В Английската по 7 зрелостници в стая, квесторите с маски

Славейка Иванова: В Търговската сме готови за матурите, и бал ще направим

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...