Quantcast
Новини Пловдив » България » Плащаме по 35 евро за турист, дошъл да почива у нас
Бизнес България Важно Туризъм

Плащаме по 35 евро за турист, дошъл да почива у нас

Депутатите гласуват
Архив

По 35 евро на турист от чужбина, който идва на почивка у нас с български чартърен превозвач, ще получават туроператорите от държавата през следващите 2 г. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове в Закона за здравето, с които променят и закона за извънредното положение. Средствата ще се предоставят само за полети над 100 души.

Първоначалното предложение на ВМРО бе да има субсидия от 6000 евро на полет в подкрепа на българските чартърни компании, които превозват чужди туристи до страната ни. Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев го подкрепи принципно, но предложи сумата да е 35 евро и да се отпуска на всяка седалка, заета от лице, което ползва туристическа услуга в България.

Това е най-сериозният инструмент за подкрепа на туризма. Турция от години субсидира чартърните полети, а от този сезон и Гърция ще го прави, обясни Цонев. Според него с мярката с 1 куршум се уцелват два заека: дава се подкрепа и за и туризма, и за 5-те български чартърни превозвачи. Освен това с пристигането на повече туристи у нас ще бъде подкрепен ресторантьорският сектор.

С 12 месеца беше удължен срокът, в който туроператорите трябва да възстановят вече заплатени от туристи суми за почивки, които са провалени заради коронавируса. БСП поиска създаването на държавен гаранционен фонд, който да даде сигурност на потребителите, че те все пак ще получат парите си, дори ако някой туроператор фалира. Това обаче не бе подкрепено от управляващите. Не бе подкрепено и предложението на Валери Симеонов да има ваучери за почивка в българските курорти.

С два месеца се удължава забраната да се налагат запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани. Няма да се налага запор и върху банковите сметки на общините.

До 2 месеца след отмяна на извънредното положение срещу физически лица се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавни и частни съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски. Насрочването става по искане на физическото лице, и ако е направено преди изтичането на срока такси не се дължат.

Още два месеца няма да има и наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори. Облекчението обаче няма да важи за банкови кредити или такива от техните дъщерни фирми. За тях е в сила възможността за договаряне и разсрочване на задълженията до края на годината според приетия от БНБ мораториум.

Да се запази защитата за гражданите и от банките, поиска зам.-шефът на червената група Крум Зарков. Той обясни, че това е най-социалната мярка в закона и затова трябва да продължи да действа в пълния си обем.

Три мерки са разписани за защита на гражданите, обясни обаче правосъдният министър Данаил Кирилов. И посочи удължаването на срока да няма запори по техните заплати и банкови сметки, както и забраната за публични продани и въвод във владение на физически лица.

Колкото до банките – важна е намесата на БНБ по отношение на указанията на ЕЦБ и прилагането на европейските изисквания за защита правата на потребителите в кредитните правоотношения. Тези мерки се изпълняват и сега, хората предоговарят кредитните си отношения. Разсрочването е изцяло в полза на длъжниците, като няма ограничения по време и е въпрос на индивидуално договаряне, като се приемат и по-дължи срокове, обясни Кирилов. Важно е обстоятелството, че указанията се прилагат спрямо страни, които са изрядни до момента на старта на кризата. А запазването на стария текст ще вкара длъжниците в по-неблагоприятно положение, допълни министърът. Според него длъжниците по договори за кредит са успешно защитени и подходът е балансиран. И за банките било по-добре, вместо да квалифицират отделни договори като просрочени и несъбираеми, да го правят като предоговорени.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...