Галина ГЕОРГИЕВА
Солидно образование и високо ниво на обучение – това предлага Университетът по хранителни технологии. Преподавателите са професионалисти, готови винаги да помогнат и да стимулират студентите за развитие. След дипломиране, професионалната ви реализарция е гарантирана. Веднага ще си намерите работа, ще имате възможност да се докажете като специалисти в хранителната и туристическата индустрия. Това послание отправя инж. Георги Георгиев към кандидат-студентите, които решат да следват в единствения по рода си университет на Балканския полуостров. Съветва ги да не се колебаят, защото УХТ предлага много възможности.
Георги Георгиев и приятелката му Ванеса Николова са избрани от ректора на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов за рекламни лица на университета в тазгодишната кандидатстудентска кампания.
„ Ние сме изключително благодарни за оказаната чест, за нас е огромна отговорност“, призна пред ПловдивПрес Георги Георгиев.
Двамата са от Троян и са по на 24 години. Избират УХТ в Пловдив, за да продължат образованието си. Той завършва специалност „Анализ и контрол на храните“ , а тя – „Храни, хранене и диететика“.
„Храната е здраве, а с него шега не бива. Контролът трябва да е изключително стриктен. Като потребител и човек, завършил УХТ, щом погледна един хранителен продукт, знам какво съдържа, как е направен и дали да си го купя. Има предприемачи, които, заради печалбата, са готови да продават некачествени храни и не се интересуват какво ще се случи с хората, които ги ядат. Затова контролът е много важен“, категоричен е младежът.
Съветът му към студентите е внимателно да избират специалността си, защото утре тя ще им отвори вратите към професионалната кариера. „Да са сигурни, че това е техният път, да учат с желание и, колкото и да е трудно, да не се отказват. В УХТ винаги могат да разчитат на преподавателите, защото не само ще ги подкрепят и ще им помогнат да намерят решение на всеки проблем, но ще ги насърчат и стимулират да се развиват и стават все по-добри“, казва Георги Георгиев.
Щом завършва УХТ, веднага си намира работа по специалността в „Биовет“ – Пещера
Компанията е водещ европейски производител на фуражни добавки, премикси, активни субстанции и готови лекарствени средства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните. Фирмата разработва междинни продукти и активни субстанции за фармацевтичната промишленост, а Георги Георгиев е оператор „Ферментация“.
„В работата си всеки ден прилагам знанията от дисциплините, които съм изучавал по време на обучението си – механика, физика, химия, биохимия, физикохимия. Във фирмата изкарах стажа си преди дипломирането и той беше моята визитка, за да ме вземат на работа. Поканиха ме веднага да започна, щом завърша. Така и стана – взех дипломата и отидох. Благодарен съм за възможността, която имах. Вече шест месеца съм във фирмата, харесва ми това, което правя и имам шанс да се развивам професионално “, споделя Георги Георгиев, който е успял да впечатли ръководството на „Биовет“ със знанията си от УХТ. Той иска да продължи в университета образованието си и е избрал магистратура „Биотехнологии“, която ще му помогне да се усъвършенства като добър специалист.
Приятелката му Ванеса Николова е решила да се насочи към магистърска програма по Микробиология в УХТ. Подала е документи за работа в Аналитичен център за лабораторни изпитани „Комихрис“ ООД малко преди пандемията и все още очаква отговор. В момента работи в магазин за хранителни стоки.
Двамата са убедени, че в България има бъдеще за младите. „Много хора на нашата възраст предпочитат чужбина. Според мен те лесно се отказват, а за да постигнеш нещо в живота си, трябва много да се трудиш и да започнеш от най-ниското стъпало. Някои наши връстници си мислят, че като станат на 18 години, животът ще им изсипе всичко наготово – ще започнат работа с висока заплата, ще се купят кола и жилище. Затова най-лесният път е чужбина. Но какво да правя там? Да бера ягоди или да мия чинии? Тогава защо съм учил толкова години, след като няма да работя по специалността си? Не искам да си пропилявам времето, а да инвестирам в професионалното си развитие“, признава младежът. За пример му служат негови познати, които успешно градят кариера в родината.
„С Ванеса оставаме тук, винаги сме работили и като студенти, и ще се справим. А Пловдив и на двамата ни харесва. Когато имаме свободно време, обикаляме из България. Посетили сме вече 60-70% от забележителностите. Родината ни е прекрасна! Не бихме я заменили за друга страна“, категоричен е Георги Георгиев.
Признава, че ако трябва да върне времето назад, отново би избрал да учи в УХТ. Той пожелава успех на кандидат-студентите и ги съветва: „Следвайте мечтите си! Дипломата от Университета по хранителни технологии е гарант за вашата кариера!“
Още новини по темата
УХТ провежда втория предварителен онлайн изпит на 17 май
Ванеса и Георги станаха рекламните лица на УХТ – билет за бъдещото
УХТ проведе успешно първия предварителен онлайн изпит
Проф. Пламен Моллов пред Plovdiv-Press: Ориентираме УХТ към целите на бъдещето
Проф. Пламен Моллов: Поех кръста да ръководя УХТ, залагам на амбициозен екип