Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Словения първа в Европа победи COVID-19
COVID-19 Важно Свят

Словения първа в Европа победи COVID-19

Словенското правителство късно снощи обяви официално край на епидемията от коронавирус. Така Словения стана първата европейска държава официално победила заразата.

Стъпката идва, след като властите отчитаха по под едва седем нови случая дневно през последните две седмици.

Сега хората, пристигащи в Словения от други държави от ЕС, вече няма да е нужно да бъдат поставяни в карантина за най-малко седем дни, както се правеше от началото на април, съобщи словенското правителство.

Страната с население от два милиона души, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, досега е регистрирала 1464 заразни с коронавирус лица и 103 смъртни случая. Епидемията бе обявена на 12 март.

„Словения овладя епидемията през последните два месеца. Днес имаме най-добрата епидемиологична картина в Европа“, коментира в парламента премиерът Янез Янша.

Краят на епидемията означава, че след май ще приключат и някои мерки, включително отпускането на финансова помощ за граждани и фирми, засегнати от коронавируса.

Словенските власти подчертаха, че чуждестранни граждани, които проявяват симптоми на COVID-19, няма да могат да влизат в страната.

Карантина от най-малко 14 дни ще бъде прилагана за хората от държави извън ЕС с някои изключения, като например дипломати и превозвачи на товари.

Все пак гражданите ще продължат да следват някои основни правила, за да се попречи на евентуално повторно разпространение на заразата.

Правителството започна да облекчава въведените мерките срещу коронавируса още на 20 април. По-рано тази седмица беше възстановен общественият транспорт, а от следващата седмица някои ученици ще се върнат в училище.

От 18 май ще заработят също магазините, ресторантите и фирмите за услуги, затворени в рамките на ограниченията заради епидемията.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...