Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Сводничеството също излиза наяве! И футболното, и журналистическото
Важно Медии Мнения Съботен цикъл

Сводничеството също излиза наяве! И футболното, и журналистическото

Сашо Диков
Сашо Диков

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


Ще ви помоля да бъдете снизходителни към тежкия ми провинциализъм и ще ви призная, че никой около мен не се развълнува от проблема с акциите на ФК „Левски“. Само бившата библиотекарка на селото люто се разгневи на Тити заради глупостта му да сравнява по сантиментална и патриотична стойност въпросните акции със запазения по чудо кичур детски косици на Апостола.

Сега библиотекарката е пенсионерка, а библиотеката – затворена.

А селските шегобийци, които не са особено деликатни, когато разпространяват шегите си, казваха, че не искали коронавируса, но си

искали на телевизионния екран генерала, професор и доктор. Не харесвали замяната му с Тити Папазов или пък със Сашо Диков. Като гледали Тити, им се приплаквало, а като гледали и слушали Сашо Диков им се…

Няма угодия за този народ. Няма, ама нашата бедна журналистика (на гениалния Ботев е прилагателното) няма в кого другиго да се кълне. Нали тя за него се рискува. Нали онзи ден не друг, а самият Мартин Карбовски, каза че обича протести, защото според него народът трябва да е хирургът на властта. Ех, да съм млад журналист и да му имам словесните обрати на Карбовски.

Това, че съдбата на ФК „Левски“ стана поводът две личности с гигантско самочувствие да се надцакват, не е по силите ни да коментираме. Напъва ме само да кажа, че самочувствието на г-н Б.Борисов се дължи на продължителното му пребиваване във властта и най-високата властова позиция, която заема. Но това вие и без мен си го знаете. Самочувствието на г-н Борисов е изключително показно. Такъв му е характерът, но и с това сме свикнали.

Самочувствието на г-н Васил Божков е също оправдано от постигнатото от него. Доколко законно, доколко – не, съдът ще каже. Но е старателно прикривано самочувствие. Трябва да се разгадава. Не е случайно, че Сашо Диков с гордостта на първооткривател на няколко пъти и то с вид на човек, очакващ аплодисменти, съобщи, че Васил Божков е много умен човек, математик. Разбирам го г-н Диков. За нас, хората, на които математиката е само част от среднощните ни кошмари, математиците са хора крилати.

И въпреки това, в това показно надиграване аз съм фен на математика. А ситуацията, в която е изпаднал г-н премиерът ни ми напомня една турска поговорка. Която твърди: “Който тайно ходи на бик, наяве се отелва“.

Нали г-н Борисов тайно и полутайно склоняваше крупни бизнесмени срещу редно или не облекчение на бизнеса им, избистрен или не толкова, да президентстват на футболни клубове, т.е. да ги издържат. И печелеше гласовете на фенове с това. Сега май е дошло време футболният му пезевенклък (склоняване) да излезе наяве.

По ми е интересна ролята на Сашо Диков, нищо че с основания ще ми кажете кой си ти, че да коментираш този голям журналист. Нищо и от това, че моето провинциално обкръжение не го забелязва този голям журналист. Ще кажете, че това е за сметка на моето обкръжение и пак ще имате основания.

И все пак, защо Сашо Диков влезе в ролята на куриер и се гордее с тази си роля?

Мисля си, че защото, както добрият криминалист се стреми да има хранени хора в престъните среди, за да може да ги контролира чрез шпиончетата си, така и добрият разследващ журналист трябва да има… Е, трудно ми е да кажа хранени хора във властта, но ще кажа свои хора във властта. Веднага ще кажете, че това значи, че властта има свои хранени хора сред журналистите и най-вероятно пак ще е вярно. Но за да стигна до целта си в случая, ще кажа, че и аз имам право да не споделям вашата гледна точка.

И още един спомен. Беше в годините, когато нашите медицински сестри гниеха в затворите на Либия, тенденциозно обвинени, че са заразили либийски деца.

Тогавашният ни президент Георги Първанов покани на среща в знаково столично заведение издателите на вестници и управляващите електронните медии, обществени и частни. Срещата беше тайна. След нея за нея не излязоха съобщения в медиите

Собственикът на медията, в която работех тогава, не зная защо не ходеше по такива срещи. Нещо повече, пращаше на тях не главния редактор, а мен, неговият заместник. Мисля, че по този начин изразяваше отношението си към този род мероприятия. На мен пък ми беше интересно, независимо от високомерното отношение на титулярите към мен.

Георги Първанов настояваше българските медии да престанат да работят по темата за незаконния и нечовешки затвор за нашите сестри. Защото това ядосвало Кадафи, защото Кадафи бил с особен характер и защото той, президентът Първанов, имал идея как на четири очи да умилостиви вече успокоения Кадафи да пусне нашите сестри.

Аз мисля, че Първанов нищо от това не направи, но сестрите ни, да са живи и здрави, са на свобода, благодарение на тогавашната г-жа Саркози. Но докато съм жив няма да забравя мазното поведение на медийните босове. Тогавашните главни редактори на мощните столични ежедневници и набиращите инерция частни електронни медии.

Бяха се разтопили в старанието си да услужат на президента. И никаква следа от притеснения, че това му искане е в жестоко противоречие с журналистическата етика и със самата журналистика в крайна сметка.

По-късно стана ясно, че някои от тези видни и мастити политико-журналистически хермафродити са организирали тайната среща на Витоша между Иван Костов и тогавашния вътрешен министър в правителството на Жан Виденов Николай Добрев. Които договориха главата на Жан Виденов. Тогава се смяташе, че това ще е за добро. И те сами се биеха в гърдите, защото смятаха, че като са погазили професионалния морал, са влезли в историята.

Не им се случи, не успяха да спрат лошите дни за България с, извинете, курвенските си метоморфози

Сашо Диков не е такъв, сам изтъква много спрели до твърдия му отказ опити да бъде купен, но се стреми винаги да е част от събитието, да не кажем скандала. Характер.

Моля и за още нещо. Не обръщайте внимание и на това, че ние, по биологични причини живеещите в миналото си, ползваме всеки повод, за да разкажем, че и ние сме били сред големи хора на големи длъжности. И моля ви, не човъркайте в успокоението ни, че не сме успели и ние да станем големи, не за друго, а защото ни е възпирала вродената ни почтеност.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...