Новини Пловдив » Регион » В училището в Костиево започват всеки час с „Върви, народе възродени“
Марица Образование Регион

В училището в Костиево започват всеки час с „Върви, народе възродени“

Училището в Костиево има 130-годишна история
Училището в Костиево има 130-годишна история

С песента „Върви, народе възродени“ ще започват утре всички онлайн часове в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Костиево. Голямо тържество за 24 май подготвят в училището със 130-годишна история.

Учениците ще рецитират стихотворения и ще пеят песни, посветени на Деня на славянската писменост и култура. Малките художници ще премерят сили в конкурса за рисунки “Майски фантазии“, а първокласниците ще оцветяват балони и ще рисуват на тема „Весели и красиви букви“. По-големите ученици са подготвили презентация под надслов „Празниците на училището преди COVID-19”.

По инициатива на МОН месец май е месец на образованието и отбелязахме 1 май, 6 май. На 11 май с тържествен онлайн концерт отпразнувахме патронния празник на училището в село Костиево. Беше представена  презентация за делото на Кирил и Методий, учениците изгледаха филма за 130-ата годишнина на училището „Светът ви очаква, летете високо“. По едно и също време всички деца рецитираха „Аз съм българче“, направихме и изложба на тема“Моето училище“ и литературен конкурс „Какво харесвам в моето училище“”, разказа пред ПловдивПрес учителката от Костиево Илияна Джоглова.

Ето накратко историята на училището:

Просветно дело в село Костиево се развива още преди Освобождението. Смята се, че първите учебни занимания са започнали през далечната 1872 г. Свещеникът от местната църква поп Костадин събирал предимно момчета, учил ги на църковнославянски език в една малка постройка близо до църквата.

Дълги години обучението се води в слети паралелки, като до 1904 г. учителят е бил един. Такъв е Васил Спасов, а след него – волноноемният Христо Балалов от Воден, Македония. Пише се на пясък и на восъчени дъски. Прилага се взаимоучителната метода.

През 1905-1906 г. са назначени главният учител Райна Димитрова – Филипова и Васил Филипов и се оформят две слети паралелки. След войните постепенно класовете се отделят. Назначени са сестрите Руска и Ана Димитрови.

През 1928 г. започва строежът на сегашната сграда. Рашко Семков става първи директор. След него е назначен Въльо Минев, а през 1944 г. е заменен от първия местен учител Стойно Пукалов. В новата сграда са обособени театрална сцена с гримьорна и зала, където се поставят детски пиески и оперетки.

Училището се ръководи от местната община, която става централна през 1934 г. и обединява днешните села Войсил, Бенковски, Радиново и Костиево, а училището се превръща в средищно. За патрон на училището са избрани светите братя Кирил и Методий.

Училищното настоятелство е създадено през 1928 г. Чрез него будни местни хора подкрепят, а често и инициират разнообразните дейности. Голяма е ролята на настоятелите при организиране на доброволен труд, както при строежа на училищната сграда в периода 1928–1932 година, така и при ремонта за спасяване на 70 – годишната сграда през 2002/2003 гoдина. Дългогодишен председател на УН е местната общественичка Петка Кочева. От 1993 г. председатели на УН са местните учители Стоян Джоглов, Дафинка Хаджиева, Мариана Караджова.

В следващите години училището се утвърждава като модерно и желано място за обучение създаващо достойни граждани.

Директор на училището сега е Кръстьо Кръстев, а през миналата година е направен основен ремонт на сградата.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close