Новини Пловдив » Бизнес » ДДС за книги и ресторанти падна на 9% на първо четене
Бизнес България Важно Книги Туризъм

ДДС за книги и ресторанти падна на 9% на първо четене

Депутатите гласуват
Депутатите гласуват

Депутатите приеха намаляването на ДДС с временна ставка от 20 на 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите, както и за книгите и доставка на книги. Мярката ще се прилага до 31 декември 2021 г. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за ДДС е внесен от депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, начело с Красимир Ципов (ГЕРБ).

„За“ намалението гласуваха 107 депутати, 68 бяха „против“, а един се въздържа.

Редуцирането на ставката по ДДС в средата на годината доведе до ожесточени дебати в пленарната зала. Въпреки призивите и питанията на опозицията в залата така и не се появиха нито министърът на финансите Владислав Горанов, нито негов заместник. В началото на разискванията отсъстваше и председателят на ресорната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която е против намалението на ДДС, но по-късно се появи. От БСП дори призоваха Горанов „да си каже“, ако е подал оставка. Припомняме, че на 20 май, когато бюджетната комисия прие на първо четене спорния законопроект, Стоянова и Горанов отсъстваха.

Традиционно и този път дебатът бе разпален. Всички радетели на по-ниските ставки многократно изтъкваха, че мярката е важна, за да подпомогне обеднелите от кризата български граждани в определени групи, но така и не бе обяснено как свалянето на косвени данъци ще бъде компенсирано. От БСП дори предложиха цялостна данъчна реформа.

Валери Симеонов предложи ДДС да стене 9% за целия сектор, който е „във фризера“. „Това противоречи на програмата ни, но нямаше как да предвидим пандемията“, посочи той.

Заради кризата и демографската криза предлагаме намаляване на ДДС на 9% за памперси и детски храни. Ще прецизираме да няма злоупотреби, обеща Йордан Цонев от ДПС. От ВОЛЯ пък настояха за 9% ДДС за фитнес зали.

Предложението на ГЕРБ защити депутатът Александър Иванов. „Нито един от този бранш не заяви, че наистина ще бъде изразено това намаляване на ДДС за този сектор, ще бъде пренесено на цените на услугите, които те предлагат на български или чуждестранни граждани, туристи в България. Именно това е мярка, насочена изцяло за подпомагане на бизнеса. Тя е в пакет от други мерки, които много добре са известни. Искам да подчертая, че до миналата седмица 150 хил. български граждани са запазили работните си места благодарение на мярката 60/40″, каза той от трибуната.

Припомняме, че в деловодството на парламента има 6 законопроекта за промяна на ставката по ДДС. Подкрепа в пленарната зала получи само предложението на ГЕРБ, в което се посочва, че косвения налог за ресторантьорските и кетъринг услугите ще бъде намален на 9% за ограничен период от време – до 31 декември 2021 г. Все още обаче е неясно третирането на ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на вода, кафе, безалкохолни напитки, други услуги, свързани с кетъринг и т.н.

Предвидено е увеличение на минималния осигурителен праг от 610 на 800 лв. за тази икономическа дейност като мярка за изсветляване на иконмиката. Педи седмица бяха публикувани данни на НСИ, според които средната заплата през април в сектора е почти колкото минималната за страната.

Законопроектът включва и по-ниска ставка за разпространение и продажба на художествена, научна и учебна литература, отново с временно приложение. Доставката на книги също ще се облага с по-ниска ставка, но и тук формулировката не е прецизна и има множество неясни моменти. В текста са включени и ваучерите за медицински лица в размер на 210 лв. за 7-дневно настаняване в държавните бази за почивка. Това ще засегне около 70 хил. работници на първа линия (лекари, полицаи).

Все още обаче е неясно третирането на ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на вода, кафе, безалкохолни напитки, други услуги, свързани с кетъринг и т.н., припомня Investor

Важно е да отбележим, че според Закона за публичните финанси промяната на ставката няма да доведе до актуализация на бюджета, защото предложението не е внесено официално от правителството (макар че решението взе именно премиерът Бойко Борисов). Законопроектът, както вече написахме, е на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Пак според същия закон промени на данъците и на задължителните осигурителни вноски във всичките им елементи не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от влизането в сила на закона за държавния бюджет и/или законите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за съответната година или от тяхното изменение и допълнение. Казано иначе, не може да се въвеждат нови ставки в средата на годината, а ако това все пак се случи от 1 юли, както предвижда законопроекта, то ЕК задължително трябва да бъде уведомена.

За правния казус загатна и лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на днешните дебати. Тя подчерта още, че временна мярка за борбата с коронавируса е носенето на маска, но не и такива промени данъчните закони. Нинова обвини управляващите, че създават хаос и лишават граждани и фирми от предвидимост, която е толкова важна в условията на криза.

Вече многократно писахме, че финансовият министър е твърдо против намалението на ставката. От МФ обясниха, че ако това се случи, трябва да бъде вдигната общата ставка на 24% или да се повиши данък печалба. Според изчисленията на Горанов от намалението на ДДС на 9% за ресторантьорските и кетъринг услугите ще доведе до 150 млн. лв. за година по-малко приходи в хазната. Предложението за книгите се очаква да струва около 13 млн. лв. годишно. Въпреки това никой от ГЕРБ или коалиционния партньор не говорят за актуализация на бюджета, тъй като това право има само правителството.

Предстоят тежки дебат по приемането на текстовете на спорния законопроект на второ четене. Вероятно тогава ще бъдат направени множество предложения за диференцирани ставки за всички онези стоки и услуги, която бяха внесени като отделни законопроекти и бяха отхвърлени още на първо четене.

Още

Обсъждат 9% ДДС за книгите, Горанов иска други данъци много нагоре

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close