Новини Пловдив » Важно » Проф. Марияна Стойчева: Стаден имунитет срещу COVID-19? Цинично е, не сме в XVI век!
COVID-19 Важно Градът Здраве Интервю Мнения

Проф. Марияна Стойчева: Стаден имунитет срещу COVID-19? Цинично е, не сме в XVI век!

Проф. Марияна Стойчева
Проф. Марияна Стойчева
  • Инфекционистите трябва да се ползват със специален статут, пандемията го доказа
  • Най-застрашени сме от заразяване в затворени помещения с климатизация
  • Обезателно ще има втора вълна, но хората вече знаят как да се пазят
  • В УМБАЛ „Свети Георги“ направихме впечатляваща организация, за да посрещнем пандемията

 

Професор д-р Марияна Стойчева Въртигова, дм, дмн, е сред най-добрите инфекционисти у нас. Началник е на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив, и координира по време на пандемията работата на Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“.  Има десетки научни публикации и над 30 години работа в сферата на инфекциозните болести. 

Председател на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология.

Интервю на Спас КУЗОВ


Проф. Стойчева, колко заразен е COVID-19? Вирус ли е, нещо друго ли е?

– В края на декември 2019 са съобщени първите случаи на пневмонии в град Ухан, столица на китайската провинция Хубей с население близо 60 млн. души, причинена от все още неизвестен вирус. Един месец по-късно този причинител е изолиран. Уточнено е че е коронавирус, SARS – CoV -2, вирус, успял да прескочи междувидовата бариера и да се придвижи по веригата: прилеп – люспест броненосец – човек. Вирусът е изолиран и геномно разшифрован. Известна е морфологията му със специфични повърхностни структури, чрез които се свързва към специфични рецептори на човешките клетки.

– Колко е заразен?

– В инфектологията се използва термина – контагиозен индекс, т. е. колко от контактните се заразяват. Добра илюстрация предлагат данните от круизния кораб Diamond Princess. 3711 са пасажерите+екипажа. Всички са контактни, заради климатичната инсталация, болшинството са възрастни, т. е. високо възприемчиви. Всички са изследвани и 19.2% са позитивни, т.е т контагиозният индекс е около 20%. Не говорим за заболели, а за инфектирани. Голяма част от инфектираните са асимптомни, но за съжаление също са източник на заразата. 18% от позитивните не са развили никакви симптоми.

– Кои хора са най-застрашени от заразяване с коронавирус?

Хората, които имат директен контакт с болен, обитавали едно помещение, обслужвали болни. Хора в напреднала възраст, с придружаващи заболявания, живеещи в пренаселени жилища, с нисък социално-икономически статус, но няма застраховани, всеки може да заболее.

Къде е най-вероятно да се заразим и как? Колко устойчив е този вирус, защото се появяват коренно противоположни мнения – че издържа с дни на гладки повърхности, или че умира за минути на открито? Че „влиза“ най-лесно през очите?

– Основният механизъм за заразяване е чрез вдишване на заразни аерозолизирани секрети и вторият чрез самозаразяване, т. е. докосване на лигавицата на устата, носа или очите с контаминирани ръце. Това определя и необходимостта от носене на маски и ръкавици.

А къде можем да се заразим – най-висок е рискът в затворени климатизирани помещения с много хора. Някой от тях може да е заразен и да бъде източник на инфекцията, дори да няма симптоми! – не киха, не кашля и няма температура.

За съжаление SARS – CoV -2 се оказа по-издръжлив на факторите на външната среда, отколкото очаквахме. Издържа 4-5 дни върху дърво, стъкло, хартия, пластмаса, 2-8 часа върху ръкавици, алуминий и 48 ч върху метални повърхности.

– Бихте ли коментирали тезата на колегата ви доц. Мангъров, който говори за стаден имунитет, сухи съчки, че няма нито един починал пряко от коронавирус?

– Колективният имунитет, който би спрял разпространението, означава 90% от човешката популация да има среща с този вирус. Мисля, че не е сериозно да приемем подобен брой заболели, имайки предвид, че в 20-40% (в някои популационни групи), заболяванията протичат тежко и 4.5% умират.

Медицината няма нужда от цинизъм, това не е чума и ние не сме в 16 век! Подобен експеримент е неприемлив за обществото и ние не можем да си го позволим!

При ХИВ инфекция пациентите също не умират от самия вирус. Те умират от други опортюнистични инфекции, карциноми, туберкулоза, но това е първично свързано с ХИВ инфекцията.

Защо ви върнаха в Инфекциозната клиника насред пандемията?

– Истината е, че никога не съм напускала Клиниката по инфекциозни болести. Просто се занимавах предимно с ХИВ позитивни.

Работя в Клиниката по Инфекциозни болести (ИБ) в Пловдив от 30 г. Аз съм човекът с най-дълъг професионален, административен опит и експертиза в областта на ИБ. Нормално е да бъда там, където мога да съм максимално полезна, редом до моите колеги.

Какво в работата на клиниката и въобще в сферата на борбата срещу инфекциозните болести трябва да се промени?

– Обществото и управляващите трябва да осъзнаят, че някои от медицински специалности трябва да се ползват със специален статут.

Да не бъдем забравени, когато епидемията отмине. Инфекционистите всеки ден се изправят срещу различни зарази. Днес е коронавирус, утре е хепатит, менингит, ХИВ, Q треска, Ебола, Зика, хеморагична треска

Не за всички има ваксини. Ние също като вас не сме неуязвими. Ние също като вас имаме семейства, деца, близки, които излагаме на допълнителни рискове. Ние сме хората, без частни кабинети, които денонощно и ежедневно сме спешни и сме на линия да застанем редом до болния, срещу болестта!

Нито една частна болница няма Инфекциозно отделение и това не е случайно. Издръжката на инфекциозните клиники е скъпа, а приходите, които се генерират, са крайно недостатъчни

Задачата на инфекциозните клиники е терапевтична и профилактична – не само да излекуват болните, а да предпазят обществото от разпространение на тези болести. Как да бъдем „търговско дружество“, което трябва да се издържа и дори да печели?

Груба грешка е омаловажаването на значимостта на инфекциозните болести. Те никога няма да изчезнат, въпреки ваксините, въпреки антибиотиците. Нещо повече, новите болести, нововъзникващите болести са най-вече инфекциозни болести. Трябва да се осигурят достатъчно кадри с възможност за специализации на младите хора, финансирани от държавата, за да можем да изпълним отговорностите си към обществото, към хората, към нашите пациенти.

Започна поетапно отхлабване на ограничителните мерки. Ще доведе ли това до нов пик в заболеваемостта?

– Във всички случаи ще има повишение на заболеваемостта, но надявам се, благодарение на разумното поведение на хората, носенето на маски в затворени помещения, хигиена на ръцете, увеличението да бъде в приемливи граници! Голям процент от хората вече знаят как да се предпазят.

Как Пловдив се справя с овладяването на епидемията? 

– Аз бих могла да кажа как УМБАЛ „Св Георги“ се справя с овладяване на епидемията.

Впечатляващо стройна организация с обхващане на всички аспекти на проблема. Спешен ремонт на един от терапевтичните блокове в Клиника по инфекциозни болести. Подготвянето му за лечение и пълна изолация на пациенти с Covid-19, с възможности за дихателна реанимация

от пребазираната част от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в същия терапевтичен блок; изграждане на лаборатория за PCR диагностика; стриктно разпределяне на конкретни задачи и отговорности и контрол на изпълнението им; грижа за медиците на първа линия.

Има ли доброволци в клиниката, които помагат на медиците? 

– Имаме много доброволци – колеги, студенти, стажант-лекари, които изобщо не се поколебаха и от първите дни застанаха до нас срещу неизвестността и опасността!! БЛАГОДАРЯ! Винаги съм вярвала в морала и отговорността на младите хора, на нашите студенти!! Сигурна съм, че те ще бъдат достойни наши заместници.

Имате ли достатъчно предпазна екипировка? Прави впечатление, че в Пловдив е нисък броят на заразените медици.

– Разполагаме с достатъчно лични предпазни средства и тук е мястото да

благодаря на ДАРИТЕЛИТЕ, които осигуриха дезинфектанти, облекла, маски, ботуши и много, много други необходими пособия,

много рано, още в първите дни на възникналата опасност. Помощта е най-ценна, когато е навреме, когато нуждата от нея е най-голяма. БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ДАРИТЕЛИ!

 

Още

Проф. Стойчева: Не се страхувайте, никога няма да дезертираме

Студенти от Мeдицинския университет работят доброволно в Инфекциозна клиника

Проф. Чавдар Стефанов: COVID-19 често предизвиква тромбози и така причинява смърт

УМБАЛ “Свети Георги“ получи пречистващи въздуха апарати за лично предпазване на медиците

Ген. Мутафчийски даде за пример УМБАЛ „Свети Георги“ в борбата с COVID-19

УМБАЛ „Свети Георги” с първа награда за безопасност и здраве при работа

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close