Новини Пловдив » Важно » Само с фиш КАТ ще може и книжката, и колата да ни вземе
България Важно Полиция

Само с фиш КАТ ще може и книжката, и колата да ни вземе

Проверките ще се извършват в цялата страна
Проверките ще се извършват в цялата страна

Само с фиш пътната полиция ще може да налага глоби, имуществена санкция, да се отнема книжка и контролни точки.

Това предвиждат предложения за промени в Закон за движението по пътищата, които са пуснати за обществено обсъждане.

Те целят да съкратят процедурата по налагане санкция при нарушения, съобщи БНР.

Сега действащите разпоредби минават през издаването на наказателно постановление, а заради давностни срокове и това, че нарушителите не могат да бъдат открити, санкциите остават несъбрани.

Наскоро от МВР обявиха, че само за първите 4 месеца на 2020 г. несъбраните глоби от нарушения по пътя са за пет и половина милиона лева. За миналата година – близо 29 милиона лева.

Промените, предложени сега от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Министерството на вътрешните работи, предвиждат 14-дневен срок за обжалване на фиша пред районен съд. Ако фишът бъде платен в този срок, има обаче 30% отстъпка.

Новото е, че фишът при неправилно паркиране ще може да се издава и в отсъствие на нарушителя. И то на името на собственика на колата.

Предвижда се възможност фишовете да се връчват и в отсъствието на нарушителя, или ако бъде отказано глобата да бъде връчена. Връчването ще може да става и по мейл.

Ако служителите по връчването не намерят виновника два пъти на адреса му, съобщението за глобата ще бъде поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната структура. След седем дни фишът ще се смята за връчен.

Според промените няма да сме длъжни занапред да носим контролния талон към документите на колата, но пък има имуществена санкция, според нарушението може и колата да ни вземат.

Скачат и санкциите, ако откажем проверка за алкохол и наркотици. Ако новите разпоредби бъдат приети, глобата става 3000 лева. А без книжка може да останем за три години.

Общественото обсъждане по предложените промени ще продължи до 22 юни.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close