Новини Пловдив » Бизнес » И пенсионери могат да получават безлихвен кредит
Бизнес България Важно

И пенсионери могат да получават безлихвен кредит

За пенсионерите няма значение дали са на трудов договор, или са самоосигуряващи лица
За пенсионерите няма значение дали са на трудов договор, или са самоосигуряващи лица

Пенсионери и хора, които получават доходи от наем, също може да кандидатстват за безлихвени заеми в размер до 4500 лв. по програмата на Българската банка за развитие (ББР).

Това става ясно от отговорите на банката по най-често задаваните въпроси от клиенти.

За пенсионерите няма значение дали са на трудов договор или самоосигуряващи се лица, пише pariteni.bg.

Безлихвените заеми за пострадали от кризата заради COVID-19 граждани се отпускат в офисите на седем банки, а парите са осигурени от правителството чрез ББР.

Достъп до заемите имат хора, които са в неплатен отпуск, но са работили последните 6 месеца преди работодателят да ги изпрати у дома, и не получават доходи по други трудови правоотношения.

Дори граждани, които имат просрочия по друг заем или запори на лични сметки в банка, могат да кандидатстват за безлихвените кредити.

В случай, че гражданите имат наложен запор за лични задължения, трябва да декларират пред банката, че са запознати и съгласни със средства от кредита да бъдат погасени техни лични задължения по наложения запор.

Търговските банки обаче могат да вземат предвид кредитната история и платежното поведение на конкретния кандидат преди началото на кризата с COVID-19 и да му предложат друг размер на кредита, по-малък от 4 500 лева, но не по-малък от 1 500 лева, казват още от ББР.

Заемите са достъпни и за самоосигуряващи се граждани, които са преустановили дейността си заради епидемията или имат поне 20% спад на доходите

Достъп до кредитите имат и еднолични търговци и собственици или съдружници във фирми, които отговарят на тези условия.

Ако получите отказ за отпускане на безлихвен заем се информирайте какво е основанието, тъй като то често е отстранимо, съветват от ББР.

Можете да потърсите съвет от банката, в която сте кандидатствали, или от ББР на мейлите office@bdbank.bg или complaints@bdbank.bg.

От ББР подчертават, че не се дължат такси за разглеждането и за отпускането на кредита, за неговото управление и погасяване, включително няма такса за предсрочно погасяване,

Но всяка търговска банка има различни по размер такси за разкриване и управление на сметки, които не се покриват от програмата.

Също така са посочени документите, които са необходими за кандидатстване и формулярите, чието попълване се изисква при кандидатстването

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close