Левицата 14
Новини от Пловдив » Градът » Лихварят Менду дойде в съда с маска и ръкавици
Градът Пловдив Съд и Прокуратура

Лихварят Менду дойде в съда с маска и ръкавици

Лихварят Менду, жена му и брат му в съда
Лихварят Менду, жена му и брат му в съда

Ромският бос Стефан Асенов-Менду, който е обвинен за лихварство, пране на пари и проституция,  беше докаран в Окръжния съд в Пловдив с белезници. Заедно с  него са брат му Антон Асенов и 43-годишната Катя Симеонова, с която той живее на семейни начала. Тримата са с маски и ръкавици.

Защитата на подсъдимите поиска отлагане на делото с час, за да имат възможност да се запознаят с документите по обвиненията, а искането им беше уважено.

Окръжният съд трябва да реши дали да ги остави за постоянно в арестта.

Пред съда роми от Аджисан махала се събраха, за да подкрепят Менду.

Както ПловдивПрес съобщи Окръжна прокуратура – Пловдив,  привлече като обвиняем  49-годишния лихвар Стефан Асенов, когото ромите наричали Банка Менду, и му повдигна 4 обвинения. Първото е за лихварство   – за отпускане на кредити на обща стойност 1 млн. лева на над 50 души, като е спечелил от това  800 000 лв.

Второто е за данъчни престъпления и визира периода от 1 май 2016 г. до 1 май 2020 г., когато Асенов е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 50 000 лева, като е подавал декларации с неверни даннни пред НАП.

Лихварят и брат му предоставяли стаи в хотел „Мерита“ край Войводиново за проституция. Четвъртото обвинение  е за пране на пари. Според прокуратурата от от 2010 г. до 19 май 2020 г. заедно с брат си  и жената, в която живее, Стефан Асенов е закупил множество коли и имоти  с  1 млн. лв,  спечелени от лихварство.

Братът на Асенов е обвиняем  за предоставяне на помещения за полови сношения и блудствени действия и в съучастие като помагач в престъплението – пране на пари. Жената, която живее с лихваря на съпружески начала, е с обвинение в пране на пари.

Най-тежкото сред предвидените от закона наказания за престъпленията, в които тримата са обвинени, е от 3 г. до 12 г. „лишаване от свобода“ и глоба от 20 000 лева до 200 000 лева.

Ето и конкретните обвинения срещу Стефан Асенов:

– без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови и други финансови сделки – отпускане на кредити,като от тази дейност е причинил значителни вреди и е получил значителни неправомерни доходи,

– при условията на продължавано престъпление, в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, като е потвърдил неистина в подадени пред ТД на НАП-Пловдив годишни данъчни декларации – престъпление по чл. 255 ал. 3 във вр. ал. 1 т. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

– при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като извършител, с Антон Асенов, негов брат, е склонявал към проституция други лица, като деянието е извършено с користна цел по отношение на две и повече лица – престъпление по чл. 155 ал. 5 т. 3 във вр. ал. 3 във вр. ал. 2 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс,

– при условията на продължавано престъпление, като извършител, в съучастие, с Антон Асенов, като помагач, и с 43-годишната Катя, също като помагач, е извършил финансови операции с пари, с които е закупил недвижимо и движимо имущество, като е знаел, че парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление –лихварство, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция – престъпление по чл. 253 ал. 4 във вр. ал. 1 вр чл. 26 ал.1 във вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

Срещу Антон Асенов (46 г.), са повдигнати обвинения за това, че като съизвършител с брат му Стефан Асенов за предоставяне на помещения за полови сношения и блудствени действия и в съучастие като помагач в престъплението – пране на пари.

Като обвиняема за престъплението по чл. 253 ал. 4 – пране на пари, е привлечена и 43 годишната Катя С., която е живяла на съпружески начала с Менду.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...