Новини Пловдив » България » Проф. Радка Аргирова: COVID-19 отслабва, наближава краят на пандемията
COVID-19 България Важно

Проф. Радка Аргирова: COVID-19 отслабва, наближава краят на пандемията

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова

Вирусът отслабна. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радка Аргирова – председател на Българското дружество по медицинска вирусология.Тя обясни, че една от причините е, че COVID-19 е преминал през над 5 милиона души по света.

Според прогнозата на известния български вирусолог наближава краят на пандемията от COVID-19.

Патогенността и вирулентността на вируса намаляват. Той премина през много приемници и вече две седмици не съм видяла положителен тест при огромен брой изследвания, съобщи тя.

По думите й това не означава, че трябва вирусът да бъде подценяван и допълни, че не трябва да се отпускат мерките, а хората да носят  маски в закрити помещения и да се прави дезинфекция.

Проф. Аргирова прогнозира, че наесен е възможно да се появят отново локални епидемии сред групи хора. Все още не може да предвидим какви ще бъдат мутациите на COVID-19 и дали няма да имат по-висока инфекциозност.

„Вчера се появиха първите резултати от доброволци в САЩ, върху които е изпробвана ваксина срещу вируса и те са образували антитела. Това е много обнадеждаващо и може вече да се каже, че ще бъде разработена успешна ваксина. Това обаче най-вероятно ще стане напролет догодина“, заяви още проф. Аргирова.

Тя посъветва хората, които са преминали през коронавируса след месец-два да си направят изследвания на белите дробове, за да видят дали има някакви поражения и усложнения от болестта.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close