Новини Пловдив » Важно » Нехаем за думите, а празнуваме 24 май. Защо?
Анализи Важно Мнения

Нехаем за думите, а празнуваме 24 май. Защо?

24 май, Ден на българската писменост
24 май, Ден на българската писменост

Ваня ДРАГАНОВА


Нехаем за думите. Грубостта на изказа не ни прави впечатление, приемаме я с „Какво толкова?“. Доброто слово не е ценност, защото сме залети с примери на хора с по 300 думи в речника, които стигнаха далеч не само като материална, а и като обществена реализация. Допускаме да ни управляват  политици, които казват „ходимЕ“ и „говоримЕ“ или пък „отзаде-отпреде“. Или „Три папи са ме галИли по главата“. Или пишат „брекзиД“. Но празнуваме 24 май – Деня на буквите и словото. Защо?

Колко уважение имаме на буквите, щом неграмотността е толкова масова? Колко пъти в последните месеци видяхте по витрините на затворените магазини и офиси нещо различно от „ОбектА е затворен до края на извънредното положение“? А запетая след „моля“ в масовите надписи: „Моля, влизайте с маски!“, имаше ли?

Докарахме се дотам, че децата не могат да вземат матурата по български език и литература без частни уроци, а тя е един елементарен изпит по правопис и основни литературни познания. Колко хора, които имат в библиотеките си последния правописен речник, познавате?

Но на 24 май си повтаряме, че това е най-българският празник. И в зависимост от политическите си пристрастия лайкваме поздравленията на същите онези политици, чието езиково фиаско без пиари би било пълно. Не е ли доста лицемерно?

Така че е хубаво да възприемаме 24 май като ден за размисъл. Например по темата за колко от публичните личности можем да кажем като един герой на Вазов: „Много чело, много знай.“ И да зададем този въпрос и за себе си.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close